Agresiunile sexuale transmise live pe internet, o problemă în România: avertismentul autorităților

de: Alexandru Puiu
03 10. 2019

Conform autorităților române, țara noastră se confruntă cu o creștere semnificativă a numărului de agresiuni sexuale împotriva minorilor transmise în direct pe internet, prin live streaming.

Din pâcate, românii nu sunt străini când vine vorba de abuzul minorilor pentru câștig financiar. În contextul unui trend ascendent în această piață, autoritățile române au publicat un raport pe marginea acestui subiect. Din câte se pare, transmiterea în direct pe internet pe model „live streaming” a unor videoclipuri de abuz sexual comise de adulţi asupra copiilor reprezintă ultima tendinţă din actele de abuz sexual asupra minorilor. Confirmarea a venit din partea ofițerului de poliție Flavius Dorin Nistor. El activează în cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Informatice din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

„Ce am observat cu privire la abuzurile care aveau loc împotriva copiilor, ultimele tendinţe, sunt ‘live streaming’. ‘Live streaming’ înseamnă efectuarea unor activităţi care pot fi considerate abuz împotriva copilului, care sunt transmise live on-line, în timp real, către diferiţi useri care plătesc pentru acest tip de practică. Există şi în timp real, există şi înregistrarea filmării şi comercializarea acestei înregistrări”, a explicat reprezentantul IGPR.

Deși nu a putut oferi un număr exact de cazuri, situația este una alarmantă, iar implementarea unor soluții la scară largă nu este foarte facilă. Un lucru este însă sigur, la nivelul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Informatice din IGPR, a crescut numărul cazurilor de transmitere în direct pe internet a abuzurilor împotriva copiilor.

„Noi ştim că live streaming e o tendinţă în creştere. (…) Provocările aici la live streaming sunt reprezentate de faptul că desfăşurându-se online nu rămân nicăieri stocate, şi pentru investigarea live streamingului problema e că ceea ce se întâmplă on-line, ce poate însemna expunerea unui copil sau chiar abuz, se desfăşoară online şi nu e stocat undeva, şi de aici dificultatea de a obţine probe”, a explicat directorul de Operaţiuni al C-PROC, Virgil Spiridon.

Declarațiile pe marginea acestui subiect au fost făcut în contextul reuniunii organizate de Oficiul Consiliului Europei în domeniul Criminalității Informatice din București (C-PROC). Reuniunea a avut ca subiect identificarea măsurilor destinate securității cibernetice, în special pe marginea combaterii pornografiei infantile.