Acest plan futurist pentru explorarea spațiului ar putea avea succes

de: Diana Radu
03 10. 2019

Deși sună mai degrabă a scenariu de film SF, oamenii de știință explorează modalități prin care ar putea construi viitoarele stații spațiale în interiorul asteroizilor. Așa că mod inevitabil apare întrebare: cum ar putea încăpea o astfel de stație în interiorul unui asteroid?

Ei bine, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Viena construirea unei stații spațiale cilindrice în interiorul unui asteroid ar fi posibilă, cel puțin din punct de vedere matematic. Însă, pentru asta este nevoie de un asteroid care să fie compus din rocă solidă și să facă între una și trei rotații complete pe minut pentru a oferi suficientă gravitație.

De asemenea, cercetătorii mai spun că această nouă viziune vine la pachet cu două beneficii extraordinare. În primul rând, învelișul format din rocile asteroidului ar putea ține stația spațială în siguranță, departe de pericolele existente în spațiu, cum ar fi radiația cosmică. Iar, în al doilea rând, echipamentele de minare ar putea fi utilizate în mod eficient și ne vor putea oferi o modalitate de a accesa mineralele bogate și zăcămintele din interiorul acestor roci.

Cum vor reuși specialiștii să foreze asteroizii din spațiu pentru a duce la bun sfârșit noul plan? Specialiștii au înțeles că forarea unui asteroid nu va face decât să respingă instrumentele folosite, așa că cea mai simplă soluție este forarea acestora din interior.

Cercetătorii încă nu au dezvăluit vreun model al stației spațiale; ar putea fi, de exemplu, asemănătoare unei peștere simple, săpată în rocile corpului ceresc, sau ar putea fi chiar o navă complexă, similară Stației Spațiale Internaționale.

Însă, Thomas Maindl, unul dintre cercetători admite că o asemenea construcție va fi foarte greu de realizat, mai ales în interiorul unui asteroid. „Va mai dura cel puțin 20 de ani până la începerea minării vreunui asteroid, deci până la construirea în sine a unei stații spațiale este cale lungă”, a declarat acesta.