Ziua Muncii, de la serbări în comunism la grătare și mers la mare

de: Răzvan Băltărețu
01 05. 2018

Ziua Muncii e sărbătorită de Google pe prima pagină. Apoi e sărbătorită de români la grătare, mare sau doar în familie.

Ziua Muncii e fundamentată pe respectarea muncitorilor. În acest sens, reducerea normei orare zilnice de lucru e un element definitoriu. A început cu un protest masiv în New York – 100.000 de mii de muncitori au ieșit în stradă pentru drepturile lor. Scopul era reducerea zilei de muncă la opt ore.

În România comunistă, Ziua Muncii a fost încărcată cu un entuziasm artificial susținut în articole de presă și manifestații. Astfel, în anii ’45, ’50, ’60, ’70, ’80 erau prezentat bilanţuri şi eroisme în muncă. După căderea comunismului în România, a căpătat alte forme de manifestare.

Cum era Ziua Muncii prezentată în presă comunistă română

În 1945, în Scânteia, articolul de deschidere era „Victoriosul 1 Mai liber”, cu un citat din Stalin. Ziua Muncii de 1 mai 1945 a fost „un bilanţ de realizări muncitoreşti”. 15 ani mai târziu, București se pregătea de sărbătoarea primăverii prin noi realizări „în frumuseţe”. Au fost chiar enumeraţi pe rând arborii plantați de-a lungul bulevardelor, 17.000, dar şi „covorul verde al grădinilor şi bulevardelor a fost smălţuit cu milioane de panseluţe şi alte mii de flori”.

Alți 20 de ani mai târziu, Dinu Săraru descria Ziua Muncii din 1980 cu o „primăvară a speranţelor”. „Uitaţi-vă în ochii oamenilor primăvara şi citiţi în ei strălucirea speranţe, anul adevărat acum începe (…)”.

Acestea sunt doar câteva momente când comuniștii au exagerat în epitete și metafore. Ziua Muncii reprezintă însă mai mult de atât. În primul rând, e vorba despre drepturi, apoi despre respect.

Cu timpul, Ziua Muncii a devenit sărbătoare în majoritatea ţărilor lumii. Totodată, e zi liberă. Există şi excepţii. Australia, Elveţia şi Statele Unite, unde 1 mai nu este o sărbătoare oficială. În majoritatea ţărilor vest europene, ziua de 1 mai este zi liberă. În România, această zi a fost sărbătorită pentru prima dată de mişcarea socialistă, în 1890.

În prezent, vezi bine, e despre mare – eventual mers în Vama Veche -, despre grătare, cu laude la adresa micilor, și mai puțin despre muncă și muncitori. Poți vedea însă doodle-ul din acest an disponibil pe Google. Poate te face să privești altfel Ziua Muncii.