Tinerii care părăsesc Facebook și-au găsit deja un loc preferat

de: Alexandru Puiu
03 06. 2018

Rețelele de socializare continuă să fie destul de sus pe lista priorităților celor mai mulți dintre noi, dar tinerii se pare că au renunțat la Facebook în favoarea altor platforme.

Cel mai recent studiu publicat de Pew Research Center ne oferă o imagine de ansamblu asupra comportamentului online al celor mai tineri internauți. Raportul disponibil la această adresă a încercat să ne lămurească atât din prisma rețelelor de socializare preferate de adolescenți, cât și a perioadei de timp petrecută pe smartphone. La fel de interesantă, este evoluția de la un an la altul.

Concluzia aceluiași studiu din 2015 a fost că 71% dintre copii între 13 și 17 ani sunt utilizatori de Facebook. Aproximativ 50% dintre ei foloseau Instagram și 41% erau utilizatori de Snapchat. Situația în 2018 s-a schimbat destul de mult, iar studiul nu vine cu vești bune pentru Facebook. Doar 51% dintre persoanele chestionate mai petrec timp pe rețeaua de socializare a lui Mark Zuckerberg. Pe de altă parte, 85% dintre adolescenței sunt amatori de YouTube. Instagram este pe lista priorităților a 72% dintre tineri, iar Snapchat se află confortabil peste Facebook cu 69%.

La întrebarea care este rețeaua de socializare pe care petrec cel mai mult timp, YouTube și Snapchat s-au aflat la egalitate de puncte, cu aproximativ 30% fiecare, în timp ce Instagram a ocupat poziția a treia în clasament. Doar 10% dintre cei chestionați au declarat că Facebook le ocupă cea mai mare perioadă din zi. În același top, Twitter are trei procente, Reddit un procent și Tumblr mai puțin de un procent.

Oficialii de la Pew Research au concluzionat că adolescenții din ziua de azi au un comportament online cu mult diferit de cel de acum trei ani. În timp ce universul lor online gravita în jurul Facebook, acum preferințele sunt semnificativ mai diversificate. Un lucru este însă sigur, contul de Facebook este mult mai jos pe lista priorităților decât cel de YouTube, Instagram sau Snapchat.

Dacă putem numi asta evoluție, 95% dintre adolescenții din ziua de azi sunt utilizatori de smartphone, în timp ce valoarea din 2015 era de 73%. Dintre participanții la studiu, 45% s-au aruncat să afirme că folosesc aproape constant internetul, în timp ce în 2015, 24% dintre respondenți au fost de aceeași părere.