Dăncilă, fără oprire: o nouă gafă penibilă strică imaginea României

de: Andrei Simion
27 07. 2018

Viorica Dăncilă a gafat impardonabil în timpul vizitei din Mutenegru. Nici nu s-a încheiat săptămâna și a mai făcut o gafă penibilă care pune sub semnul întrebării aptitudinile ei.

Viorica Dăncilă, premierul României, a fost într-o vizită oficială în Macedonia. Noua gafă a fost făcută la conferința de presă comună cu Zoran Zaev, omologul său de la Skopje. Dăncilă s-a referit la etnicii aromâni din Macedonia cu apelativul „cetățeni aromâni”.

Mai mult, Dăncilă s-a referit pe tot parcursul declarației de presă cu apelativul „cetățeni macedoni”. Varianta corectă este „macedoneni”. Totodată, etnicilor macedoneni care trăiesc în România le-a spus „cetățeni macedoneni”. Ce a arătat Dăncilă prin această declarație e că nu înțelege diferențele, sau nu le știe, în timp ce formularea corectă era cetățeni români de etnie macedoneană.

„Am abordat subiectul comunităților… ăăă… republicii… a cetățenilor macedoni în România, dar și a cetățenilor aromâni din Republica Macedonia”, a declarat Dăncilă. Formularea corectă în acest caz era: etnici aromâni din Republica Macedonia.

„L-am anunţat pe domnul prim-ministru, în urma unei iniţiative legislative în Parlament, a fost inaugurată ziua limbii macedonene. Consider că comunitatea de aromâni din Macedonia şi comunitatea de macedoni… de cetăţeni ai Republicii Macedonia din România nu poate fi decât o punte de legătură dintre cele două state”, a mai spus aceasta.

Sigur că șirul bâlbelor nu s-au oprit aici. Dăncilă a spus că se află în Macedonia în calitate de „prim-ministru și de stat”. Încă nu e clar ce-a vrut să spună cu această versiune. La aceeași conferință, cât premierul României își căuta cuvintele, premierul guvernului de la Skopje a scăpat pe jos paharul cu apă care era pe pupitru.

Cât despre momentul din Muntenegru, care ar putea fi catalogat lejer drept jignitor pentru gazde, a confundat capitala. Oficial, e Podgorica, dar în conferința de presă ea a spus că se bucură să fie în Pristina, capitala Kosovo. Acesta e un stat pe care România nu îl recunoaște oficial. Kosovo și-a declarat independența în 2009 și nu toate statele din UE l-au recunoscut oficial.