Cum ar putea deveni producția de vin mai ieftină și mai sigură

de: Andreea Cuzub
07 08. 2018

Producătorii francezi de vin trebuie să folosească o mulțime de pesticide pentru a-și păstra strugurii sănătoși. Tot procesul este unul costisitor, însă savanții au o soluție care ar putea să rezolve problema.

Oameni de știință de la Institutul francez de cercetări agronomice (INRA) au primit recent permisiunea de a dezvolta patru soiuri de struguri care sunt rezistenți genetic la mucegai, ceea ce elimină o mare parte din nevoia de pesticide.

În general, un teren viticol trebuie să fie pulverizat cu pesticide de aproximativ 15 ori pe an, în timp ce soiurile INRA au nevoie de una sau două intervenții.

În ceea ce privește strugurii, aceștia nu au fost modificați genetic. Mai degrabă, cercetătorii au identificat genele rezistente la mucegai ale altor specii de struguri (inclusiv cele din Asia și Statele Unite) și le-au combinat pentru a genera caracteristici îmbunătățite.

De asemenea, ei au avut grijă să scape de variantele care erau prea acide sau produceau mirosuri urâte. Cu toate acestea, nu trebuie să te entuziasmezi prea tare, deoarece nu vei putea bea un astfel de vin prea repede. Cercetătorii estimează că vor reuși să îmbutelieze sticlele în 2020.

Nici calitatea loturilor destinate testării nu este una satisfăcătoare, ci cel mult mediocră. Combinarea soiurilor nu are ca efect doar utilizarea redusă a pesticidelor, ci și modificarea gustului. Ar putea dura ani buni până când strugurii să evolueze în ceva mai aromat.

Pe de altă parte, reducerea utilizării pesticidelor ar putea scădea atât costurile de producție, cât și reducerea folosirii substanțelor chimice nocive. Deci s-ar putea să merite să treci peste anumite standarde ideale dacă producția va fi mai accesibilă și mult mai eco-friendly.