VIDEO – Cea mai detaliată simulare care îți arată cum se formează galaxiile

de: George Stanciu
08 02. 2018
galaxii formare

Formarea galaxiilor este încă un fenomen misterios pentru astronomi, dar o nouă simulare ne ajută să înțelegem mai bine ce și cum se întâmplă.

Astrofizicieni de la Max-Planck-Institutes for Astronomy. de la Heidelberg Institute for Theoretical Studies și nu numai, au reușit să obțină noi informații despre formarea și evoluția galaxiilor. Aceștia au calculat cum găurile negre influențează distribuția materiei negre, cum sunt produse elementele grele și de unde provin câmpurile magnetice.

Toate aceste reușite au fost posibile datorită unui nou model de simulare a universului, care a produs cele mai detaliate simulări de până acum. Primele rezultate ale proiectului IllustrisTNG au fost publicate în jurnalul Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Galaxiile au în centrul lor găuri negre supermasive. Noua simulare arată cum acești monștri gravitaționali influențează macro-structura universului. ”E fascinant că putem prezice cu precizie influența acestor găuri negre uriașe asupra distribuției materiei la scară mare”, spune profesorul Volker Springel, de la Heidelberg University.

Într-un alt studiu, dr. Dylan Nelson a reușit să demonstreze importanța găurilor negre în relație cu galaxiile. Structurile formatoare de stele strălucesc într-o nuanță albăstruie, până în momentul în care formarea stelelor ia sfârșit, astfel că galaxiile devin populate cu stele bătrâne și intră în ”cimitirul galaxiilor roșii și pe moarte”. Conform cercetătorului, singura entitate capabilă de a pune capăt procesului de formare a stelelor în galaxiile eliptice sunt găurile negre supermasive.

Proiectul IllustrisTNG a devenit realitate datorită supercalculatorului Hazel Hen, din Stuttgart, aflat pe locul 19 în topul mondial al computerelor de acest fel. Pentru a efectua una dintre cele două simulări principale, calculatorul a folosit 24.000 de procesoare de-a lungul a două luni, pentru a urma procesul de formare a milioane de galaxii într-o regiune a universului cu dimensiunea de aproximativ un miliard de ani lumină. Simulările au produs 500 TB de date, care îi vor ține pe cercetători ocupați pentru câțiva ani, timp în care cu siguranță vor descoperi și alte curiozități.