Cele mai utile soluții pe Android care te fac mai eficient și nu știai

de: Alexandru Puiu
04 05. 2018

Ca în orice alt sistem de operare popular, există multe soluții pentru a fi mai eficient în utilizarea unui smartphone. Când vorbim de trucuri Android, mai jos voi detalia o serie de gesturi surprinzător de utile și ușor de reținut.

Am întâlnit foarte mulți utilizatori de telefoane inteligente care au îmbrățișat cu două mâini ideea că utilizează un procent infim din funcționalitatea telefonului mobil.

Probabil că 90% dintre cei care au investit bani într-un smartphone îl folosesc pentru navigat pe internet, Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter, WhatsApp, Messenger, Waze, Uber, Taxify, Clever Taxi și cam atât. Din câteva sute de mii de aplicații disponibile în Google Play și Apple AppStore, mulți dintre noi au cel mult zece instalate.

Dacă nu ai dispoziția să încerci aplicații noi, este de înțeles. Asta nu înseamnă însă că nu ar fi bine să înveți niște trucuri Android. Există câteva soluții simple care te fac mai eficient și te ajută să îți impresionezi prietenii.

S-ar puteau să fi executat din greșeală unele dintre aceste gesturi, dar pentru că nu ai înțeles exact ce s-a întâmplat, nu le-ai mai putut reproduce. În orice caz, ar fi bine să salvezi această listă pentru referințe ulterioare.

Este important de reținut că nu toate gesturile de mai jos funcționează pe toate versiunile de Android, dar dacă ai un smartphone din ultimii doi ani, nu ar trebuie să întâmpini vreo problemă în a profita de ele.

Cum ștergi icoane și widgeturi de pe ecranul principal dintr-un pas

La fel ca pe desktop-ul de la laptop sau desktop, primul pas ca să fie eficient pe mobil implică să ai un ecran principal curat. Dacă ai dat telefonul unui prieten sau ai crezut că vei folosi des o anumită aplicație, este foarte probabil să te trezești că ai multe icoane și widgeturi inutile pe ecranul principal de la Android.

Ca să faci curățenie, în mod uzual, ții apăsat pe o icoană sau widget, aceasta începe să tremure și o tragi în secțiunea marcată Remove. Acolo îi dai drumul și, eventual, îi confirmi ștergerea. Poți să efectuezi acest proces mai simplu decât atât. În loc să ții foarte mult degetul pe icoană, apasă câteva și, fără să ridici degetul de loc, ”arunc-o” spre rama superioară. Va dispărea imediat. Gestul respectiv poartă numele de flick în engleză sau bobârnac.

Este important de reținut că acest gest nu dezinstalează vreo aplicație, doar scurtătura programului respectiv de pe ecranul principal.

Cum deschizi mai rapid panoul cu setări din partea de sus a ecranului

Când era vorba doar de Wi-Fi, Bluetooth și Date Celulare, secțiunea intitulată Quick Settings cobora integral din rama superioară a telefonului. Între timp, a ajuns să includă o serie stufoasă de parametrii pe care îi poți activa sau dezactiva printr-un simplu tap. Problema este că meniul respectiv a ajuns atât de elaborat, încât acum coboară în trepte. Mai tragi un pic de el, mai câștigi niște funcții. Eventual, îl tragi până la jumătate ecranului și faci un tap suplimentar pentru a-l extinde în întregime.

Există o soluție mult mai simplă la această problemă. Dacă vrei să vezi toate setările dintr-o singură mișcare, gestul pe care trebuie să-l folosești e foarte similar cu cel pe care îl execuți acum. Diferența constă în faptul că, de acum înainte, vei folosi două degete. Pune două degete în centrul ramei superioare și fă un swipe scurt în jos. Meniul Quick Settings se va extinde integral, fără să fie necesară vreo operațiune adițională.

Trucuri Android – Cel mai rapid mod de a porni camera la telefon

Cu toții știm că majoritatea fotografiilor pe care le-am făcut în ultimul an au fost efectuate cu telefonul. Chiar și dacă te duci în vacanță cu o cameră dedicată după gât, vei imortaliza multe cadre interesante și cu smartphone-ul din buzunar.

Confortul utilizării camerei de la telefon este derivat parțial din viteza cu care poți imortaliza un cadru, din momentul în care l-ai scos din buzunar. Deși ai avut din totdeauna camera pe ecranul principal al gadgetului cu Android, există o soluție mai rapidă pentru a fi gata de fotografiat sau filmat. Indiferent de meniul în care te afli sau în ce stare este telefonul, apasă de două ori pe butonul de power pentru a porni camera. Este ca și cum ai face dublu click. Aceasta este cea mai eficientă cale. Pe unele telefoane Samsung, vei obține același rezultat dacă apeși de două ori pe butonul principal de sub ecran.

Trucuri Android – cum navighezi în 3D pe Google Maps

Google Maps este în continuare una dintre cele mai eficiente soluții de navigație, deși au apărut multe altele între timp. Vedera implicită in-app este de deasupra, similară cu cea pe care ai avea-o dacă te-ai uita la o hartă de hârtie. Aceea este intitulată flyover.

Din păcate, în funcție de traficul cu care te confrunți și de dimensiunea străduțelor cu care te pregătești să interacționezi, vederea implicită s-ar putea să nu fie cea mai eficientă. În mod surprinzător, vei căuta mult și bine în meniuri o soluție pentru a schimba perspectiva din care vezi harta.

Ca să fii mai eficient în Google Maps, pune două degete pe ecranul telefonului și împinge în sus sau trage în jos. Imediat vei vedea mai mult din cer. Mai util decât atât este însă faptul că, vezi în zare la distanță mai mare și știi către ce te îndrepți.

Trucuri Android – cum scrii cu o singură mână pe un telefon foarte mare

Având în vedere dimensiunea telefoanelor de top actuale, te-ai obișnuit probabil să tastezi cu două mâini în cea mai mare parte a timpului. Aceasta este cea mai rapidă cale pentru a tasta un mesaj stufos sau un email. S-ar putea totuși să te afli într-un set de circumstanțe în care ai disponibilă doar o singură mână și ți-ai dori să nu-ți scapi telefonul încercând să tastezi câteva cuvinte.

Majoritatea tastaturilor virtuale pentru Android au un mod de utilizare optimizat pentru tastarea cu o singură mână. Gboard de la Google are însă cel mai prietenos mecanism pentru activarea sa. Dacă nu ai tastatura oficială de la Google, o poți descărca gratuit din Google Play folosind acest link. 

Pentru a activa tastarea cu o singură mână în Gboard, ține degetul apăsat pe virgulă și, fără să-l ridici, poziționează-l pe mâna ce pare să țină în mână un dreptunghi. Imediat, tastatura ar trebui să se redimensioneze și să se lipească de una dintre marginile ecranului, ocupând un spațiu mai mic. Cu butonul în formă de săgeată de pe laterala tastaturii, o poți muta pe dreapta sau pe stânga, în funcție de mâna ta domninantă. Pentru a o aduce la forma inițială, apasă pe butonul care îți aduce aminte de funcția fullscreen la orice player modern de filme (patru săgeți orientate în patru colțuri care pleacă dintr-un punct comun).

Trucuri Android – cum poziționezi cursorul unde vrei cu precizie sporită

Scriem texte din ce în ce mai mari cu tastatura de la telefon, dar asta nu însemnă că nu ne confruntăm ocazional cu mici greșeli de ortografie și punctuație. În funcție de aplicația în care te afli, s-ar putea să fie destul de ușor să poziționezi cursorul exact lângă greșeală. În același timp, s-ar putea să întâmpini dificultăți în a fi foarte precis.

Un lucru este sigur. Există o soluție mai eficientă pentru a-ți atinge scopul. Apasă o singură dată pe spațiu și, fără să ridici degetul de pe cea mai mare tastă, fă niște gesturi de swipe cu un deget în direcția dorită pe întregul rând de la baza tastaturii, chiar și dincolo de spațiu. Cursorul va naviga printre caracterele din text în direcția dorită și cu viteza cu care îți miști degetul.

Trucuri Android – cum ștergi mai multe cuvinte dintr-un foc

Dacă ai scris câteva cuvinte într-un mesaj și te-ai râzgândit înainte de a le expedia, soluția evidentă care îți vine în cap este să ții câteva momente pe tasta Backspace. Dacă e vorba de 200 – 300 de cuvinte, având în vedere cât de mult timp trebuie să ții degetul apăsat pe Backspace, s-ar putea să te răzgândești.

O metodă mai rapidă pentru a șterge seturi întregi de cuvinte în orice aplicație pentru Android implică tot apăsarea tastei Backspace. Diferența este că, în loc să ții 20-30 de secunde degetul pe acel buton, fără să-l ridici, îl vei perinda spre stânga pe parcursul întregii tastaturii. Inițial, vei selecta acele cuvinte peste care se deplasează cursorul, dar când ai ridicat degetul de pe tastatură, vor dispărea pentru totdeauna.

Ca bonus, dacă ai șters din greșeală un set stufos de cuvinte și te-ai răzgândit, Google te ajută să le aduci înapoi prin intermediul barei de sugestii de deasupra tastaturii. Toate cuvintele vor rămâne acolo, la un tap distanță, până începi să scrii altceva.