Transilvania, gazda unei noi fosile de dinozaur zburător gigant

de: Andreea Cuzub
09 05. 2018
National Geohraphic

Cercetătorii au făcut o descoperire inedită în Transilvania – a fost găsită o fosilă a unei reptile zburătoare. Aceasta se alătură populației neobișnuite de pterozauri mari, care au trăit odată în România.

Cercetătorii au descoperit o fosilă de mandibulă, care este cel mai mare os de pterosaur găsit vreodată. Asta dovedește că o specie gigantică de pasăre, cu o aripă de aproximativ 8,8 metri, a trăit în regiunea Transilvaniei.

În ultima perioadă a perioadei cretacice, atunci când nivelurile mării erau mai mari, prădătorul a trăit într-un fost arhipelag insular. Iar asta s-a întâmplat cu puțin înainte de extincția în masă, care a avut loc acum 65 milioane de ani și care a ucis toți pterozaurii și dinozaurii nonavieni.

Cel mai probabil, pterozaurul avea gâtul scurt și un cap mare. Este posibil ca acesta să fi fost omnivor și probabil se hrănea cu ouă de dinozaur, crocodili mici, țestoase de apă dulce și pești mari.

Paleontologul Mátyás Vremir a declarat că prădătorul nu este cel mai mare pterozaur descoperit vreodată, dar are cea mai mare mandibulă – 110 – 130 cm. „Asta indică că pterozaurul era foarte mare – este posibil ca aripa lui să ajungă la 8 – 9 metri. Cea mai mare specie de pterozaur este originară din Mongolia, iar aripa acestuia avea 10,9 metri.

Creatura este al treilea tip de pterozaur gigant găsit în Transilvania. Asta înseamnă că Transilvania se poate lăuda acum pentru că are cea mai mare „populație” cunoscută de pterozauri din lume.

„Colecția” include un gigant găsit în 2009, poreclit Dracula, care acum concurează pentru titlul de cel mai mare pterozaur care a trăit vreodată. Acestă descoperire îi ajută pe paleontologii români să înțeleagă mai bine modul în care aceste minuni ciudate cu aripi se încadrează în ecosistemele preistorice.

„Cu excepția câtorva fragmente, după mai mult de un secol de colectare a fosilelor din Transilvania, nu s-a știut nimic despre pterozauri până în ultimii 16 ani”, a declarat Vremir. El mai spune că în ultimii 10 ani, viziunea lor s-a schimbat substanțial, deoarece peste 50 de exemplare de fosile au fost descoperite.