Testul de sânge care ar putea detecta cancerul de piele mai bine

de: Bianca Prangate
20 07. 2018

Pentru prima oară în istorie, un test de sânge ar putea depista cancerul de piele încă din primele stadii, cu o acuratețe mai mare de 80%.

Melanomul este cea mai letală formă de cancer de piele. Doar în 2015, a răpit viețile a 59.782 de oameni. Oamenii din zona Australasia, din America de Nord și din Europa sunt cei mai susceptibili la apariția bolii.

Testul ar putea salva mii de vieți, conform oamenilor de știință de la Centrul de Studiere a Melanomului de la Edith Cowan University, Australia, care l-au dezvvoltat. Studiul lor a fost publicat în jurnalul Oncotarget.

Când melanomul este depistat din timp, rata de supraviețuire este de până la 95%. Dacă este descoperit puțin mai târziu, șansele de a supraviețui ajung la mai puțin de 50%. Testul de sânge ar putea asigura menținerea și chiar creșterea ratei de supraviețuire de 95%.

„În timp ce medicii clinici fac o treabă fantastică cu instrumentele disponibile, bazarea pe biopsii și atât poate fi problematică”, a explicat cercetătorul Pauline Zaenker. „Știm că trei din patru biopsii sunt negative pentru melanom.

Biopsiile sunt destul de invazive, cu minim 1 cm pe 1 cm de piele extras de la pacient. Mai și costă, cercetările trecute arătân că sistemul australian de sănătate cheltuie 201 milioane de dolari pe melanom anual, cu alte 73 de milioane de dolari de la biopsiile negative”.

Testul de sânge se numește MeIDX. Acesta detectează anticorpii produși de organism atunci când apare melanomul. Cercetătorii au studiat în prealabil 1.627 tipuri de anticorpi și au ajuns la un grup de 10 anticorpi care indică prezența melanomului.

Cercetătorii urmează să supună testul MeIDX la teste clinice, pentru a-l rafina. Acest lucru ar putea dura trei ani, mai apoi testul va putea fi folosit în clinicile de patologie. Între timp, e bine să eviți solarul și să îți amintești că, atunci când soarele e sus pe cer în toiul verii, e de preferat să stai la umbră și să folosești o loțiune de protecție solară.