Cum devine terapia psihologică mai accesibilă cu ajutorul tehnologiei

de: Bianca Prangate
22 10. 2018
Futurism

Mai există loc de multe îmbunătățiri când vine vorba de felul în care îi tratăm pe cei care suferă de boli psihice, dar partea bună este că cei care suferă din cauza lor au mai multe opțiuni să se facă bine decât înainte.

Generațiile anterioare nu aveau opțiunea de a citi despre simptomele bolilor psihice, de a găsi opțiuni de tratament în zona în care locuiesc și de a găsi grupuri de sprijin atât de repede ca acum, când internetul este mereu la dispoziția noastră. Mai mult, metode mai puțin convenționale, precum terapia online.

Cei de la American Psychological Association au spus că, în unele cazuri, terapia prin mesaje online poate fi la fel de eficientă ca cea față în față. În alte cazuri, terapia online poate fi un prim pas important pentru oamenii care se tem să ceară ajutor specializat în viața reală – aceștia ajungând să caute psihoterapeuți în carne și oase într-un final.

Există mai multe site-uri care te pot ajuta cu asta – spre exemplu iCounseling.com sau BetterHelp.com, care se laudă că ar fi „viitorul în consiliere”. Practic, terapeuții lor sunt disponibili 24 de ore din 24 și pot fi contactați prin telefon, chat, mesaje sau conferințe video. Partea bună este că oricând te lovește o problemă cu care nu știi cum să te confrunți, poți apela oricând la terapeutul online, fără să fii nevoit să îți faci o programare și să aștepți zile sau săptămâni întregi până la următoarea ședință.

O altă variantă sunt aplicațiile care te ajută să te menții pe drumul cel bun cu sănătatea mentală. Spre exemplu, aplicațiile precum What’s Up și Mind Shift sunt ideale dacă te confrunți cu depresie, anxietate, stres și multe altele. Sunt aplicații gratuite, compatibile atât pe iOS, cât și pe Android.

Așadar, avem mai multe opțiuni ca oricând pentru a-i ajuta pe oamenii a căror sănătate psihică este într-un stadiu fragil, rămâne să mai lucrăm la stigmatul pe care îl asociem ideii de terapie psihică.