Taxa auto revine: cine plătește și de când o să fie activă

de: Andrei Simion
31 07. 2018

Taxa auto pentru mașinile care poluează a fost eliminată în 2016. Între timp, situația a scăpat, evident, de sub control. Astfel, Guvernul vrea o taxă nouă și acum știm când se va aplica.

Motivul pentru care autoritățile vor o nouă taxă auto este că România s-a umplut de maşini second-hand care poluează după scoaterea timbrului de mediu. Astfel, noua taxă auto  va fi calculată în funcție de gradul de poluare al mașinii, fiind ca un al doilea impozit. Primele planuri au fost anunțate în februarie 2018.

Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a anunțat că n-a uitat de așa ceva și taxa auto e pregătită pentru 2019. „Nu vreau să se repete greşeala de până acum. Vreau ca formula de calcul la care se lucrează la ora actuală să fie o formulă care să nu mai poată fi contestată sau atacată”, a declarat aceasta. „Cel care poluează trebuie să fie cel care să plătească o penalitate. Am promis că până la finele acestui an grupul de lucru să să prezinte o variantă finală”, a mai spus Gavrilescu.

Același ministru a spus la începutul anului că noua taxă auto va fi gata până în iunie 2018. Ei bine, suntem în iulie și încă nu e gata.

Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată pe 1 ianuarie 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană. La acea vreme, taxa auto de primă înmatriculare se calcula în funcţie de trei parametri: vechimea maşinii, tipul de catalizator (euro) şi capacitatea cilindrică a maşinii.

Pe 19 februarie 2009, taxa de poluare auto a fost modificată. Guvernul de atunci a scăzut valoarea acesteia cu o treime. De la 1 ianuarie 2012, taxa auto a devenit obligatorie atât la reînmatricularea maşinilor înregistrate în România înainte de 1 ianuarie 2007, cât şi pentru cei care aduceau maşini din Europa.

Totodată, din 30 ianuarie 2012, taxa a fost suspendată până la 31 decembrie 2012. Persoanele care plătiseră deja urmau să primească banii înapoi.

Din 15 martie 2013, a intrat în vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule. De atunci, taxa auto a fost calculată exclusiv pe baza emisiilor de CO2 din cartea de identitate a maşinii. Timbrul de mediu pentru autovehicule face parte din cele 102 taxe nefiscale care au fost eliminate de la 1 februarie 2017.