SpaceX a lansat primii sateliți care îți vor da internet ieftin și bun

de: Bianca Prangate
23 02. 2018

Racheta Falcon 9 de la SpaceX a pus pe orbită doi sateliți de inernet din cadrul proiectului Starlink, alături de o navă spaniolă de observație a Pământului.

Falcon 9 trebuia să decoleze inițial pe 17 februarie, dar misiunea a fost amânată pentru 22 februarie, din motive tehnice și de vreme. Lansarea s-a desfășurat pe 22 februarie la ora 16.17 (ora României).

În rachetă au fost doi sateliți prototip, Microsat 2a și 2b. Amândoi măsoară 1,1 m x 0,7 m x 0,7 m și cântăresc câte 400 de kilograme fiecare. Alimentarea lor depinde de câte o pereche de panouri solare cu lungimea de 8 metri. Alături de ei s-a aflat satelitul de observație radar numit Paz, cu greutate de 1360 de kilograme.

Sateliții au fost lansați pentru a culege date în avans pentru constelația de sateliți care va fi trimisă ulterior în orbita joasă a Pământului. Chiar dacă Microsat 2a și 2b funcționează conform așteptărilor, mai este mult de lucru pentru a duce proiectul Starlink la capăt. Elon Musk a ținut să menționeze că numele proiectului Starlink a fost inspirat de romanul „The Fault in Our Stars”, al lui John Green.

Satelitul Paz va observa Pământul de la o distanță de 514 kilometri. Va aduna date pentru guvernul spaniol și pentru alți clienți, pe parcursul a cinci ani și jumătate – cât va dura misiunea. Acesta va putea emite imagini indiferent de condițiile meteorologice, conform reprezentanților SpaceX.

Să ne întoarcem totuși la sateliți – ei sunt primii dintr-o serie de 12.000. Scopul rețelei va fi să ofere internet ieftin oamenilor de pretutindeni. Serviciile ar putea fi disponibile din 2020.

Inginerul Tom Praderio de la SpaceX a vorbit despre beneficiile Starlink. „Acest sistem, dacă are succes, ar oferi oamenilor din zone ale lumii cu densitate mică spre moderată acces la internet de mare viteză, la prețuri accesibile, inclusiv celor care nu au mai avut acces la internet înainte”, a zis el.

SpaceX nu este singura companie care vrea să creeze un sistem de comunicații prin satelit. În competiție se află și OneWeb, Samsung, Boeing și Telesat.