Site-ul de propagandă al UDMR prin care prezintă Transilvania străinilor

de: Daniel Ștefan
22 10. 2018

UDMR a deschis un site în care promovează Transilvania din punctul de vedere al anumitor maghiari din România, oarecum partizani ai cauzei autonomiei Ținutului Secuiesc. Mai rău, e că site-ul se adresează străinilor.

Așa cum englezii încă mai consideră India “perla coroanei britanice”, și o parte dintre maghiari mai văd Transilvania ca pe un “giuvaier” al Ungariei care, cumva, a fost luat de români. În Europa contemporană, statele membre UE nici n-ar trebui să mai pună problema disensiunilor teritoriale, dar unele personaje tind să atragă mereu atenția unor conflicte mocnite inutile.

UDMR-iștii au luat-o înainte autorităților române și s-au apucat să promoveze Transilvania pe un site în limba engleză, numit Transylvania Now. destinat, evident, străinilor.

La prima vedere, articolele prezintă o imagine frumoasă a Transilvaniei, care face cinste României, dar, cumva, este prezentată doar viziunea UDMR-istă. Pentru ei, Marea Unire de la 1918, a fost “o cutremurătoare experiență”.

Într-un articol intitulat Transilvania multilingvă, se arată că, pentru cineva care vine din Europa de Vest, „Transilvania poate părea de modă veche din cauza rădăcinilor religioase uneori partizane, a tensiunilor dintre minorităţile etnice şi români”, unul dintre aspectele pozitive fiind abordarea spre învăţarea limbilor străine.

În articolul „Sibiu, un oraş ieşit direct dintr-un basm” se menţionează că, odată cu sfârşitul Primului Război Mondial, „cutremurătoarea experienţă a împărţirii teritoriului Ungariei a avut ca rezultat faptul că Sibiul, ca restul Transilvaniei, a devenit parte a României”.

Ce a spus președintele executiv al UDMR despre platformă

„Portalul se adresează, în principal, străinilor care ştiu foarte puţine sau deloc despre Transilvania şi România, este despre noi dar nu pentru noi. Ideea proiectului datează de peste un an, când am constatat că dacă vrem să comunicăm ceva în exterior avem prea puţine poveşti în limba engleză, nu există site-uri în engleză despre Transilvania şi despre comunitatea maghiară de aici”, a declarat Porcsalmi Balint pentru Mediafax.

„Nu este un site de ştiri sau un blog turistic, ci este un portal de prezentare a realităţilor şi poveştilor de succes din Transilvania”, a adăugat acesta.

Deocamdată, site-ul nu are un conținut prea bogat, dar urmează să devină mai complex.

Sunt deja articole despre Ţinutul Secuiesc, despre o manifestare de la Sic, despre Sibiu, despre faptul că Transilvania este locul de naştere al toleranţei religioase, dar și că denumirile localităţilor sunt bilingve: Kolozsvár (Cluj-Napoca), Torda (Turda), Nagyszeben (Sibiu), Szilagysomlyó (Şimleul Silvaniei), Nagyvárad (Oradea), Szék (Sic), Székelyudvarhely (Odorheiu Secuiesc), Homoródfürdő (Băile Homorod), Torockószentgyörgy (Colteşti), Máréfalva (Satu Mare).

Site-ul se absolvă de vreo vină și menționează clar că articolele prezintă doar opinia autorilor.

„Managerul proiectului este un american, Patrick Eagan, care nu are rădăcini maghiare, îl ştiu de mult timp, cunoaşte Transilvania şi de aceea l-am îndemnat să ni se alăture deoarece avem nevoie de o perspectivă diferită de cea autohtonă. Dacă vrem să ne adresăm străinilor, atunci cel mai bine este să găsim o echipă care să introducă o perspectivă nouă în această comunicare”, a mai spus Balint.

Inițiativa UDMR nu e condamnabilă. E discutabilă doar maniera în care e prezentată viziunea despre Transilvania. Dar, nici versiunea românească n-ar fi fost mai obiectivă, dacă e să fim onești.

Faptul că azi Transilvania arată diferit de restul României se datorează și influențelor vestice aduse în trecut de populațiile neautohtone. Nerecunoașterea acestor merite atrag de multe ori conflicte.