Samsung recunoaște că și-a îmbolnăvit angajații de cancer și se revanșează

de: Alexandru Puiu
26 11. 2018
South Korea Samsung

Nu mai puțin de 11 ani a durat un proces între Samsung și angajații săi, până când gigantul a decis să-și recunoască vina și să ofere o compensare financiară pe termen lung bolnavilor și familiilor celor decedați în trecut.

A trecut mai bine de un deceniu de la apariția primelor dovezi, conform cărora, condițiile de muncă de la fabricile Samsung s-au reflectat în mai multe cazuri de leucemie și alte forme de cancer. În mod previzibil, a durat foarte mult până când cineva de la conducerea gigantului tehnologic să-și recunoască vina.

Conform celor de la Reuters însă, procesul cu reprezentanții angajaților s-a terminat, iar Samsung s-a angajat să-și compenseze foștii muncitori până în 2028, printr-un fond special. Negocierile efective s-au desfășurat între reprezentanții companiei și Banolim, o organizație care a reprezentat interesele angajaților și familiilor acestora.

După finalizarea tratativelor, Kinam Kim de la Samsung a recunoscut într-o conferință de presă că gigantul pe care îl reprezintă nu a reușit să oprească într-o manieră suficientă amenințările la adresa sănătății angajaților în fabricile sale de semiconductoare și panouri LCD. Kinam este președintele diviziei de dispozitive din cadrul conglomeratului.

Procesul a început după ce organizația de acitiviști Sharps a adunat dosare pentru peste 200 de persoane ce s-au îmbolnăvit după ce au fost angajați într-o fabrică Samsung. Aproximativ 70 dintre ei au murit.

Scuzele oficiale pe marginea subiectului și planul elaborat de compensare a angajaților bolnavi încheie procesul de mai bine de zece ani și confirmă o dată pentru totdeauna faptul că Samsung a procedat greșit. Ca referință, întregul set de evenimente a plecat de la un șofer de taxi în 2007.  Hwang Sang-gi a refuzat la momentul respectiv să primească bani de la Samsung după moartea fiicei sale de 23 de ani. Dacă ar fi acceptat suma respectivă după decesul tinerei, trebuia să-și asume că nu va mai discuta niciodată despre cazul respectiv. Ca urmare, i s-a părut mai important să mediatizeze situația din fabricile gigantului.