Samsung, Apple și Google: cine a copiat mai mult și de la cine

de: Florin Cașotă
14 09. 2018

La fiecare lansare a unui nou telefon, fie el Samsung sau iPhone, apar dispute despre cine pe cine copiază și cine a adus primul o funcție în telefonul său înainte altora.

Cum ar fi dacă cineva ar sta și ar analiza fiecare nou lucru introdus de producătorii de smartphone-uri pentru a stabili pentru totdeauna cine a inventat și cine a furat o idee. Cei de la Yahoo Finance s-au angajat să facă asta și au realizat o listă cu opțiuni noi introduse de cei trei mari jucători din industrie: Apple, Samsung și Google.

Au împărțit modificările aduse pe mai multe categorii precum: opțiuni sistem de operare, ecran, text și voce, cameră, telefon, hardware, internet, securitate, wireless. Pentru toate aceste categorii a fost declarat un câștigător. Sunteți curioși să aflați cine de la cine a copiat?

Apple a inventat telefonul cu touchscreen așa cum îl știm în prezent. În 2007, iPhone-ul a adus multitouch, tastatura pe ecran, aplicațiile de pe ecranul de pornire etc. La categoria de opțiuni de nivel software Apple câștigă cu 13 inovații, urmat de Androi cu 10 și de Samsung cu una singură.

Ecranul este extrem de important pentu un smartphone. Este primul lucru pe care-l sesizezi la un smartphone. Samsung a căutat să aducă cele mai mari ecrane: a fost primul care a lansat telefonul cu un ecran de 4 inci, primul cu ecran de 5 inci și primul cu diagonală de 6 inci.

Steve Jobs a preferat telefoanele mici, dar cei de la Apple au trebuit să cedeze și să ofere telefoane cu diagonale mari deoarece asta dorea publicul. La acestă categorie, Apple câștigă din nou cu șase puncte în fața celor patru ale Samsung.

Textul și vocea sunt elemente extrem de importante pentru un smartphone. Apple a fost prima care a adus tastatura pe ecran, dar și sistemul de verificare a cuvintelor. De asemenea, Apple a fost prima care a adus un asistent vocal pe telefoanele sale, însă Android a fost primul care a făcut posibilă dictarea sau apariția sugestiilor de cuvinte atunci când scrii un text. Această categorie este câștigată de Android cu șase puncte la cele cinci ale Apple.

Camera foto a devenit extrem de importantă pentru un smartphone și un motiv decisiv pentru alegerea unui anumit model în dauna altuia. Primele smartphone-nuri nu aveau un flash, nici camera frontală și nu puteau înregistra video.

Aici lucrurile sunt destul de strânse: pe Android a apărut primul telefon capabil să filmeze video, Samsung și Apple au adus camera de selfie în aceeași lună, timelapse-ul a apărut pe Android, iar Apple a fost prima care a adus un al doilea senzor foto pentru zoom optic.

Android și Apple câte șase puncte și Samsung cinci puncte.

La capitolul telefon, Android are un mic avantaj fiind primul care a adus apelarea vocală, MMS photo messaging și răspunderea la mesaje direct în notificări. Apple a adus sunatul pe WiFi aproape în același timp cu Google și transcrierea unui voicemail.

Și la hardware lucrurile sunt strânse. Samsung este prima care a făcut telefoanele sale să fie rezistente la apă, păstrând în același timp mufa de căști. Totuși, Apple a adus prima cip-ul GPS într-un telefon și prima care a introdus difuzoare stereo. Android a venit cu NFC și cu încărcarea wireless.

Un smartphone fără internet nu este smart. Cine a adus cele mai multe inovații la acest capitol? Apple a adus primul magazin de aplicații și a iPhone-ul a fost primul telefon pe care puteai glisa cu degetul pentru a șterge un mail. Android a fost primul care a permis crearea unui hotspot și care te-a lăsat să faci browsing în modul icognito. Apple câștigă cu patru inovații, iar Android are trei puncte.

Apple este renumită pentru faptul că oferă o securitate ridicată pe toate dispozitivele sale. De exemplu, Activation Lock, abilitatea de a nu putea șterge un telefon decât cu datele proprietarului, este responsabilă pentru scăderea furturilor de iPhone-uri.

De ce să furi un telefon care nu poate și șters pentru a fi vândut iar? Samsung a fost prima care a adus deblocarea telefonului prin recunoașterea facială, dar sistemul nu era unul complex și putea fi păcălit de o fotografie. Pe de altă parte, Face ID al Apple, care a ajuns mai târziu, este mult mai sigur.

Atât telefoanele cu Android cât și iPhone-urile te scapă de cabluri: pe Android a ajuns posibilitatea de conecta căști bluetooth, Apple a introdus prima printarea wireless și plata cu telefonul. Per total, este egalitate, fiecare cu trei puncte.

Bun, și cine este câștigătorul? Dacă este să luăm în considerare datele de mai sus, Apple a adus cele mai multe inovații în domeniu (44) urmat de Android cu 31 și Samsung cu 12. Totuși, concluzia este că toată lumea fură de la toată lumea. Tot timpul a fost așa, iar asta este un lucru bun deoarece astfel inovațiile pot ajunge la cât mai mulți oameni.