Omenirea trăiește „pe datorie” mai repede ca niciodată în 2018

de: George Stanciu
31 07. 2018

Omenirea a ajuns să trăiască „pe datorie” în fiecare an, încă de când primele predicții de acest fel au fost făcute. Anul acesta o facem mai devreme ca niciodată.

„Ziua depășirii”, sau mai bine zis Earth Overshoot Day, reprezintă data calculată de către experți, care ne indică ziua anului în care începem să consumăm mai multe resurse decât ar putea planeta să regenereze până la finalul anului în curs. Când trecem de această zi, începem să trăim „pe datorie” și împrumutăm resurse din anii viitori.

Ziua depășirii din 2018 este și cea mai timpurie de când au început să se facă aceste predicții. Global Footprint Network, o organizație nonprofit, ia în calcul mai mulți factori atunci când face acest calcul, inclusiv capacitatea Pământului de a elimina carbonul din atmosferă, dar și de a oferi resurse naturale noi, cum ar fi hrana.

Având în vedere calculele, pare că nu folosim resursele prea bine, deoarece anul acesta, am avea nevoie de 1,7 planete pentru a asigura necesarul de care are nevoie omenirea.

Ziua depășirii de anul acesta este pe 1 august, ultima în care vom consuma resursele „alocate” pentru acest an.

Anul trecut, ziua depășirii a avut loc pe 2 august, astfel că noul calendar aduce momentul cu o zi mai aproape. În graficul de mai jos poți vedea și cât de repede ne-am termina resursele dacă am trăi ca locuitorii dintr-o anume țară.

Astfel, dacă toată planeta ar trăi precum cei din Qatar, începând cu 9 februarie ar trăi pe datorie. La polul opus sunt vietnamezii, pe care, dacă i-am urma, am avea resurse suficiente până pe 21 decembrie.

Singura parte bună din această poveste e că ziua depășirii nu s-a schimbat foarte mult începând cu 2011, cu toate că populația planetei a crescut. Acesta e un semn că avem șanse să inversăm trendul de consum, însă ar fi nevoie de angajamente globale pentru a duce lucrurile în direcția potrivită.