Cum ajung zeci de medicamente în apele râurilor și înapoi la tine

de: George Stanciu
07 11. 2018

Medicamentele pe care le consumăm reușesc să ajungă în apele râurilor, iar de acolo nu fac altceva decât să se întoarcă la noi, sub o formă sau alta.

Un nou studiu a descoperit că mai bine de 60 de medicamente comune ajung în apa și în viețuitoarele din râurile din Australia, iar asta sugerează că avem nevoie de sisteme mai eficiente de tratare a apei reziduale.

O parte din medicamentele administrate sunt eliminate din corp intacte și așa ajung în toaletă, iar apoi la stațiile de epurare, unde nu prea există filtre care să le elimine. De acolo, următorul pas e intrarea în râuri.

Erinn Richmond, de la Monash University din Melbourne, alături de colegi, a studiat muște, cărăbuși, păianjeni și alte insecte din șase râuri adiacente regiunii Melbourne. Cercetătorii au descoperit 69 de medicamente în insecte, iar aici e vorba de antidepreseive, analgezice, antibiotice și pastile pentru reglarea tensiunii. Cele mai mari niveluri de medicamente au fost descoperite în insectele din apropierea stațiilor de epurare, dar urme de medicamente apar și la distanțe mai mari.

Cel mai probabil, medicamentele se adună în muște și cărăbuși cât sunt în stadiul de larve subacvatice. Ajung apoi în păienjenii care se hrănesc cu ele, dar pot ajunge și în pești, păsări, ornitorinci, lilieci și broaște. Astfel, în unele cazuri, poți ajunge să consumi medicamente diverse odată cu un pește, de exemplu.

Impactul medicamentelor în apele râurilor e încă necunoscut. Totuși, studii anterioare au descoperit că antidepresivele în cantități mici îi fac pe pești mai puțin vigilenți în fața altor prădători, dar și pe masculii păsări să cânte mai rar femelelor.

Nu se știe nici ce impact are întregul cocktail de medicamente asupra viețuitoarelor. ”Dacă ne-am duce la un doctor și i-am spune că folosim 69 de medicamente, acesta ar fi probabil îngrijorat”, spune Richmond.

Contaminarea farmaceutică e o problemă globală; un studiu recent a arătat că peste 10.000 de kilometri de râuri din întreaga lume sunt contaminați cu diclofenac.