Videoul fals cu Putin îți arată în ce viitor periculos vom trăi
Un video fals în care apare Valdimir Putin demonstrează cât de rapid evoluează îmbunătățirea tehnologiilor de falsificare nu doar a informațiilor, ci și a imaginii liderilor.
Am mai vorbit cândva de astfel de clipuri video false. Dădeam ca exemplu unul în care juri că vorbește Barack Obama, dar, de fapt, în spatele imaginii fostului președinte american se afla un actor de comedie cre-l imita aproape perfect.
Acum, un video cu Vladimir Putin arată progresul tehnologiei de imitare a trăsăturilor faciale ale unei personalități. LA cel cu Obama spuneam că se observau unele erori grafice. La cel cu Putin, pare că aceste erori au fost diminuate la minimum.
Tehnologia se numește Deep Video Portraits și progresează cu pași repezi… periculos de rapid.
Aceste videouri folosesc câteva imagini ale personalității pe care vor să o reproducă, dar au ca sursă vocală și pentru mișcările faciale o cu totul altă persoană, nu contează sexul acesteia. Oricine poate manipula potretul. Dar secretul este mai complex decât expresiile faciale.
Noua tehnică permite imitarea unei mari varietăți de mișcări, inclusiv perspectivă 3D a capului, rotația acestuia, schimbarea privirii și chiar clipirea.
Deep Video Portraits utilizează inteligența artificială, prin care sunt preluate date de mișcare de la persoana sursă și transmise la portretul digital care urmează să fie integrat în video. Prin inteligența artificială sunt colectate, analizate, calculate și prezise tipare ale mișcărilor pentru a crea un video cât mai realist.
DVP asigură o metodă foarte eficientă de a realiza animații computerizate, convertite în imagini fotorealiste, extrem de ușor de confundat cu imaginea reală a unei persoane.
Un astfel de sistem ar putea fi utilizat în dublarea audio a unor filme, de exemplu, sau, dacă filmul este realizat în limba engleză pe audio, această tehnologie ar putea fi folosită pentru a modifica mișcările buzelor actorilor atunci când vorbesc în limba română, să fie cât mai autentic.
Dar, desigur, există și temeri cu privire la DVP, pentru că ar putea fi, la fel de bine, utilizată pentru a manipula masele, să le transmită videouri false cu declarații ale liderilor politici. Dar să nu ne grăbim cu această idee. Sunt și persoane care îți induc intenționat această idee, că imaginea oricui poate fi trucată, pentru a se putea apoi deculpabiliza în fața ta.
Pur și simplu flagrantul, una dintre cele mai bune metode a prinde în fapt un infractor, ar putea să-și piardă credibilitatea pentru că ai fost făcut să crezi că imaginea oricărei persoane poate fi trucată. De aceea e atât de periculoasă o astfel de tehnologie. Ajungi să nu mai faci diferența între realitate și fals.