Prețul RCA se schimbă. Cât plătești ca persoană fizică pentru mașina ta

de: Alex Rizea
23 02. 2018

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat pe 23 februarie tarifele de referință pentru polițele RCA. Acestea s-au majorat cu 9% pentru persoane fizice și 11% pentru cele juridice.

Noul tarif de referinţă pentru poliţele RCA pentru persoane fizice este de 756 lei, cu 9% mai mare faţă de nivelul anterior (de la 692 lei), iar pentru persoanele juridice este de 1.752 lei, în creştere cu 11% (de la 1.574 lei).

Şoferii care ajung la clasa maximă de bonus (B8) primesc o reducere de 50% a tarifului de primă, faţă de 32% cât era prevăzut de reglementările anterioare.

Tarifele de referință sunt structurate în functie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfa, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoana juridică/persoana fizică) și de caracteristicile tehnice (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri) în funcție de categoria vehiculului. Noile tarife au fost întocmite de Deloitte Audit SRL, o companie independentă.

„Publicarea tarifelor de referință reprezintă un demers ce conduce la creșterea transparenței, la informarea și la transmiterea catre consumatori a unor informatii corecte si complete cu privire la polițele RCA. Tarifele de referință nu reprezintă tarife la care sunt încheiate polițele RCA în piață”, a precizat ASF.

Ce este tariful RCA de referință

Tariful de referinţă este un reper pentru consumatori în ceea ce priveşte preţul poliţelor auto obligatorii şi reprezintă, împreună cu factorul N, elementele în baza cărora este stabilit pragul aferent încadrării unui asigurat în categoria de client cu risc ridicat.

BAAR ajută șoferii cu risc ridicat să-și găsească o asigurare de tip RCA mai ieftină

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) îi va ajuta pe clienții problematici să-și găsească asiguratorul cu cea mai bună ofertă. Conform Legii 132/2017, asigurat cu risc ridicat este persoana care pe baza încadrării în clasele de risc pentru care cel puțin trei asigurători RCA ofertează un tarif de primă de N ori mai mare decât tariful de referință calculat de BAAR.

Factorul „N” este stabilit de BAAR, cu aprobarea Autorității de Supraveghere Financiară și este calculat pentru un vehicul cu aceleași caracteristici tehnice cu cele ale vehiculului pentru care se solicită asigurarea, precum și pentru aceeași clasă de bonus-malus a asiguratului/utilizatorului.

Aceeași lege afirmă că BAAR îi va face asiguratului o ofertă pornind de la prețul de referință, dar nu de N ori mai mare, apoi îi alocă șoferului un asigurător RCA, care este obligat să încheie polița. Totodată, șoferii care nu au niciun accident la activ vor plăti cel mai mic preţ pentru o asigurare RCA.