Premiul Nobel pentru Chimie, acordat pentru o cercetare revoluționară asupra proteinelor

de: Andreea Cuzub
03 10. 2018

Premiul Nobel pentru chimie a fost câștigat anul acesta de cercetătorii Frances H. Arnold, George P. Smith şi Gregory P. Winter.

Cercetătoarea Frances H. Arnold a primit distincția pentru metoda sa de evoluție direcționată a enzimelor. Când a început să studieze proteinele, aceasta spunea că nu știa cât de greau va fi. „După o serie de experimente care s-au dovedit a fi eșecuri, mi-am dat seama că va trebui să găsesc o altă abordare pentru rezolvarea problemei”, a a declarat aceasta.

Frances H. Arnold are 62 de ani, este inginer și cercetător și este considerat un pionier în domeniul evoluției evoluției controlate, metodă folosită pentru a crea sisteme biologice, inclusiv enzime și organisme.

George P. Smith şi Gregory P. Winter au primit premiul Nobel pentru cercetările legate de bacteriofagii, virus care infectează bacteriile și pot fi transformați în proteine noi. Metodele dezvoltate produc anticorpi care pot neutraliza toxinele. De asemenea, tehnologia a fost folosită pentru a produce noi medicamente.

Primul dintre acestea a fost aprobat în 2002 și a fost utilizat pentru artrita reumatoidă, psoriazis și bolile inflamatorii intestinale.

Chimistul american George P. Smith este profesor la University of Missouri-Columbia, SUA, iar Gregory P. Winter, în vârstă de 67 de ani, este un biochimist britanic, profesor la Trinity College Cambridge, pionier în domeniul anticorpilor monoclonali terapeutici.

Cercetătoarea Frances H. Arnold este a cincea femeie din istorie care câștigă premiul Nobel pentru Chimie. Înainte acesteia au fost premiate Marie Curie (care a primit premiul Nobel și pentru fizică), Irène Joliot-Curie, în 1935, Dorothy Crowfoot Hodgkin, în 1964, şi Ada Yonath, în 2009.

Anul trecut, premiul Nobel pentru chimie a fost decernat oamenilor de știință Jacques Dubochet, Joachim Frank şi Richard Henderson pentru dezvoltarea microscopiei crioelectronice și determinarea structurii de înaltă rezoluție a biomoleculelor în soluție.