Un fapt bizar despre păsările mici: de ce le crește enorm temperatura

de: Andreea Cuzub
22 05. 2018
Păsări pițigoi sur

Păsările sunt niște animale mai bizare decât credeai. Poate ai mai auzit până acum că unele păsări transportă o mulțime de paraziți, iar altele chiar sforăie, însă cercetătorii ne dezvăluie o ciudățenie mai mare decât atât.

Aceștia au descoperit că anumite păsări mici își măresc semnificativ temperatura corpului în timp ce își hrănesc puii. De fapt, aceasta crește atât de mult încât animalele se supraîncălzesc și, în unele cazuri, mor.

În medie, păsările mici au o temperatură a corpului de aproximativ 41 grade Celsius. Lucrurile se schimbă atunci când ele își hrănesc puii, astfel temperatura corpului poate crește cu mai mult de 4 grade. Deci temperatura corpului depășește în acele momente 45 de grade Celsius.

Jan-Ake Nilsson, profesor la Universitatea Lund din Suedia, a declarat că temperaturile de peste 45 de grade sunt aproape fatale chiar și pentru păsările mici. Nilsson este autorul principal al unei lucrări care descrie aceste constatări în revista Proceedings of the Royal Society B.

Temperatura corpului le crește atât de mult, pentru că păsările depun un efort foarte mare atunci când își hrănesc puii – de cele mai multe ori zboară constat de la și către cuib și nu au timp să se odihnească. Bineînțeles, cu cât puii sunt mai mari, cu atât păsările trebuie să depună mai mult efort și, adesea, temperatura corpului nu are timp să coboare între zboruri.

Studiul s-a concentrat pe pițigoiul sur, care este cel mai des întâlnit în Europa și partea de nord a Asiei. Echipa a urmărit munca pe care păsările o depuneau și au luat în calcul mărimea puilor. Astfel, cercetătorii le-au măsurat temperatura păsărilor atunci când se întorceau în cuib.

Temperaturile ridicate ale corpului, ca cele observate aici, au mai fost înregistrate anterior numai la păsările care locuiesc în regiuni calde și aride. Unul dintre cele mai ciudate lucruri pe care cercetătorii le-au remarcat a fost că, în ciuda temperaturilor mari, creierele păsărilor puteau să funcționeze în continuare, spre deosebire de oameni.