Jupiter și Venus extind orbita Pământului la fiecare 405.000 de ani

de: Andreea Cuzub
12 05. 2018

La fiecare 405.000 de ani, planetele Jupiter și Venus extind ușor orbita Pământului, potrivit unui studiu. Cercetarea sugerează că procesul influențează chiar și climatul planetei.

Dennis V. Kent, autorul studiului și profesor la Rutgers University, a declarat că procesul este unul uimitor de consistent și a influențat climatul Pământului, cel puțin în ultimii 215 milioane de ani. Cercetarea le permite cercetătorilor să fie mult mai preciși când vine vorba de subiecte precum răspândirea dinozaurilor.

„Este un rezultat uimitor deoarece acest ciclu lung, care a fost prezis de mișcările planetare cu aproximativ 50 de milioane de ani în urmă, a fost confirmat cu cel puțin 215 milioane de ani în urmă”, a declarat Dennis V. Kent. El spune că oamenii de știință pot face mai ușor legătura dintre schimbările climatice, dinozauri, mamifere și fosile, din acest ciclu de 405.000 de ani.

Cercetătorii au găsit o legătură între inversările câmpurilor magnetice ale Pământului – atunci când busolele se îndreaptă spre nord în loc de sud și viceversa – sedimentele cu și fără zircon (minerale care permit datarea radioactivă) și ciclurile climatice.

Kent spune că ciclurile climatice sunt legate direct de felul în care Pământul orbitează în jurul Soarelui și de ușoarele variații are luminii solare.

Oamenii de știință au studiat inversările din câmpul magnetic al Pământului, în sedimentele din bazinul Newark, un lac preistoric din New Jersey. Aceștia au colectat un nucleu de rocă din perioada Triasică, adică de acum 202 – 253 milioane de ani. Roca are diametrul de aproximativ 6 cm.

Rezultatele au arătat că ciclul de 405.000 de ani este cel mai comun tipar astronomic și are legătură cu mișcarea anuală a Pământului în jurul Soarelui (mișcarea de revoluție).

”Crearea unei axe temporale foarte precise ne permite să înțelegem mai multe despre fosile, inclusiv când vine vorba despre diferențe și similarități din diverse puncte de vedere”, arată Kent.