Ora de vară 2018: când dai ceasul înainte și dormi mai mult

de: Răzvan Băltărețu
15 02. 2018

Cu precizări teribile, Parlamentul European încă nu și-a asumat eliminarea orei de vară. În puțin peste o lună treci iar prin schimbare și poți doar spera că ora de vară de anul acesta va fi ultima.

Ora de vară are aproximativ un secol de folosire, deși ideea e ceva mai veche. De la președinți și oameni de știință la fermieri și soldați, toți au avut impresii despre ora de vară și cum ar trebui să fie ca să funcționăm mai bine ca societate. Cert e c-o avem, iar Parlamentul European abia recent s-a gândit să dezbată dacă e utilă sau nu.

Ora de vară din 2018 va fi activă, ca până acum, din ultima duminică a lunii martie. Anul acesta ziua e 25 martie și pierzi, dacă vrei să fii pesimist, o oră de somn. Îți ia cam o săptămână să te adaptezi noului ciclu. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele trecerii la noul ritm ar putea fi mai serioase. Nimic prea grav însă, cel puțin până acum.

Odată cu ora de vară, ziua de duminică 25 martie va fi mai scurtă: 23 de ore. Ora de vară va fi activă până la ultima duminică din octombrie, adică pe data de 28 octombrie. Ora de iarnă este însă cea corectă, iar cea de vară e făcută din rațiuni de economie a energiei sau ca să aibă mai multă lumină fermierii. Raționamentul e însă vechi, din vremuri în care fermierii chiar se bazau pe lumina naturală.

Altfel, războiul a avut un impact decisiv pentru implementarea orei de vară. În ceea ce privește România, țara a trecut la ora de vară pentru prima dată în 1932. Între anii 1943-1979 practica a fost suspendată. În 1997, România a intrat în rândul altor țări europene care aderau la ora de vară în ultima duminică din luna martie. După cum vezi, a rămas o practică până acum.