De ce există ora de vară

de: Răzvan Băltărețu
13 02. 2018

Ora de iarnă este, oficial, ora „corectă“. Însă de-a lungul timpului a venit și ora de vară și așa s-a dat puțin peste cap timpul. Bine, nu la propriu.

Ora de iarnă este reversul orei de vară, poate cea mai enervantă schimbare dintre toate, și presupune, în ceea ce te privește, că primești o oră în plus de somn și lumea ar trebui să fie mai bună. Mai mult, practica schimbatului între ore nu e prea veche, are mai puțin de jumătate de secol, cu întreruperi, și a fost gândită de diverși oameni pentru diverse interese.

Odată ce-a fost introdusă ora de vară, a trebuit să apară și ora de iarnă, ca timpul să fie măsurat ca înainte de anotimpul de la mijlocul anului. De exemplu, Benjamin Franklin, într-o vizită la Paris în 1784, era tare curios de ce nu am profita de răsărit, care devenea din ce în ce mai matinal, și astfel consumul de lumânări ar fi scăzut. El, fiind în Paris, se referea la locuitorii marilor orașe, că fermierilor nu le pasă de ora „civilizată“ de trezit.

În 1895, ora de iarnă s-a conturat ceva mai bine prin ideea lui George Vernon Hudson de-a introduce o oră de vară. El era pasionat de insecte, așa că voia să aibă mai mult timp să le studieze, deci ar fi fost nevoie de-o schimbare a orei.

Când au apărut ora de iarnă și de vară

De fiecare dată când te minunezi câte invenții a adus Al Doilea Război Mondial, să te gândești că Primul Război Mondial a adus și ora de vară. Ideea atunci era ca poporul să profite cât mai mult de lumină și, implicit, să consume mai puțin combustibil, care oricum era raționalizat.

Pe timp de pace s-a renunțat la ora de iarnă și de vară, dar a venit Al Doilea Război Mondial și ideea a fost din nou bună.

Prin anii ’60, cel puțin în Statele Unite ale Americii, s-a stabilit că trebuie să fie oră de iarnă și oră de vară, asta în caz că statul per total n-ar fi renunțat la idee. N-au renunțat și-au mers înainte cu ea. În 2007, George Bush a trecut o lege care a întins ora de vară din martie până în noiembrie, cel puțin americanilor, conform The Verge. La noi a rămas din martie până în octombrie. După cum vezi, e fiecare după cum îl taie capul.

Ora de vară și de iarnă ajută economia. Economia consumului (teoretic)

Ora de iarnă și de vară ar trebui să fie văzute aproape ca două „scamatorii“ prin care diverși oameni de-a lungul timpului au avut impresia că fac o economie importantă. Sigur, în război orice economie este crucială, dar pe termen lung, pe timp de pace, orele acestea nu par să aibă mare impact.

Nu există niciun studiu definitiv care să spună dacă e bine cu oră de iarnă și de vară, dar prin anii ’70 o cercetare a ajuns la concluzia că e un câștig de 1%, în timp ce în una din 2008 a arătat că e un consum mai mare, de fapt.

Odată cu schimbarea din America, din urmă cu câțiva ani, s-a crezut că vor crește vânzările. Cum ora de vară a fost prelungită până în noiembrie, oamenii mai au ceva timp seara să facă cumpărături, după programul clasic, de cele mai multe ori, de la 9 la 17. Încă nu sunt statistici concludente nici pentru asta, dar o creștere de câteva procente o fi.

Deocamdată, dezbaterea e dacă ar trebui interzisă ora de iarnă și s-o înlocuim cu cea de vară sau viceversa și să nu mai stăm să setăm ceasuri în martie și în octombrie.

[readmore]

Ora de iarnă și ora de vară vin însă din niște vremuri în care era nevoie de economie și programul de lucru era diferit, iar fermele erau mai multe, dar mai puțin automatizate. Și, până la urmă, în vremurile moderne munca nu mai este dependentă de soare, ca pe timpul lui Franklin. Sigur, poate fi vorba de-un disconfort să te trezești când e noapte afară, dar nici săritul acesta cu o oră înainte și înapoi anual nu este mai plăcut.

Fotografia din deschidere e a lui Mark Morgan via Flickr.