Noaptea Muzeelor 2018: ce merită să vezi în București

de: George Stanciu
18 05. 2018

Noaptea Muzeelor revine și în 2018 și este sărbătorită pe 19 mai, însă sunt destule muzee pe care le poți vizita nu doar sâmbătă, ci și vineri.

Noaptea Muzeelor 2018 se anunță a fi chiar mai interesantă decât ediția de anul trecut, așa că dacă ai ceva timp liber și ești dornic să vezi lucruri interesante. Noaptea Muzeelor este o sărbătoare cu o lungă tradiție în întreaga lume, inițiată de către Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), și a fost celebrată pentru prima dată în 1977. În București, ai o mulțime de lucruri de văzut, de făcut și de ascultat dacă vrei să participi la Noaptea Muzeelor.

Noaptea Muzeelor 2018 în București: ce merită vizitat

În total, sunt 30 de instituții principale pe care le poți vizita la Noaptea Muzeelor în București, așa că va trebui să te gândești bine unde vrei să mergi, pentru că noaptea nu e atât de lungă pe cât pare. Muzeul Național de Artă al României este deschis între orele 18 și 24, are acces gratuit și vine nu doar cu expoziții, dar și cu câteva ateliere pentru părinți și copii.

Și Muzeul Național al Aviației Române are program special de Noaptea Muzeelor și este deschis între orele 14 și 22. Poți vedea creații ale pionierilor aviației române, Aurel Vlaicu, Traian Vuia și Henri Coandă. De asemenea, poți vedea și avioane de vânătoare cu reacție, într-un hangar dedicat epocii post-1945.

Muzeul Național al Pompierilor te așteaptă între orele 17 și 01, la Foișorul de Foc. Expoziția este găzduită pe șapte nivele în interiorul turnului și conține numeroase colecții cu obiecte specifice meseriei. În expoziția permanentă vei afla și despre eforturile pompierilor din Dealul Spirii, atunci când aceștia au luptat împotriva otomanilor veniți să înnăbușe Revoluția de la 1848.

De neratat este și Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, cu program între orele 20 și 04. Aici poți vizita o expoziție de astronomie, al cărui subiect este Sistemul Solar și unde vei afla care este locul nostru în Univers. Dacă cerul este senin, vor putea fi făcute și observații astronomice.

Și la Cimitirul Bellu există activități: între 17 și 24 vei putea lua parte la evenimentul Memoria Marii Uniri, dedicat centenarului Unirii. Tururi ghidate vor fi organizate în timpul acestui eveniment, așa că vei putea afla mai multe despre figurile marcante care au făcut posibilă Marea Unire de la 1918. De asemenea, vei putea asista și la o piesă de teatru, la reprezentații de muzică și la proiecții de filme.

Există și Prietenii Nopții Muzeelor din București, o mulțime de alte instituții și organizații care organizează evenimente, iar între acestea amintim A.R.C.E.N., cu Noapte Albă în District 40, Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I”, cu o Călătorie în Capsula Timpului, Romanian Design Week, de la Palatul Telefoanelor, sau Muzeul Parfumului.

Toate muzeele și activitățile care te-ar putea interesa sunt disponibile pe site-ul Noaptea Muzeelor, unde merită să arunci o privire dacă vrei să-ți faci un itinerar pentru nopțile următoare.