14 mart. 2018 | 11:45

Trei planete Super-Pământ au fost descoperite în apropierea Terrei

ACTUALITATE
Trei planete Super-Pământ au fost descoperite în apropierea Terrei

Cercetătorii au confirmat existența a trei planete Super-Pământ, la o distanță relativă aproape de planeta noastră: doar 100 de ani-lumină.

Din 1 martie și până în prezent, 3.741 de exoplanete au fost confirmate în 2.794 de sisteme solare, iar 622 de astfel de sisteme au mai mult de o singură planetă.

Majoritatea creditelor pentru aceste premiere merg către telescopul spațial Kepler, care a descoperit aproximativ 3.500 de planete și 4.500 de candidați planetari. După toate aceste descoperiri, accentul s-a mutat de la descoperirea pură la cercetare și caracterizare.

O echipă de astronomi a descoperit trei planete Super-Pământ, care orbitează o stea cunoscută ca GJ 9827, situată la doar 100 de ani-lumină de Terra. Apropierea stelei și faptul că este orbitată de trei planete Super-Pământ face ca sistemul solar să fie ideal pentru studierea detaliată a exoplanetelor.

Studiul a fost condus de Joseph E. Rodriguez de la Centrul pentru Astrifizică de la Harvard-Smithsonian și a inclus membri de la mai multe universități de renume. La fel ca în cazul tuturor descoperirilor lui Kepler, planetele au fost observate folosind metoda Transit Photometry – stelele sunt monitorizate în funcție de scăderea periodică a luminozității.

Aceste „scufundări” sunt rezultatul exoplanetelor care trec în fața stelei (adică tranzitul) față de observator. Deși această metodă este ideală pentru a plasa constrângeri asupra dimensiunilor și perioadelor orbitale ale unei planete, ea poate permite și caracterizarea exoplanetei.

Practic, oamenii de știință sunt capabili să învețe lucruri despre atmosfera lor prin măsurarea spectrelor produse de lumina stelei. Combinate cu măsurătorile de viteză ale stelei, cercetătorii pot determina lucruri despre structura interioară a planetei.

Echipa a analizat datele obținute prin K2mission, care a arătat prezența a trei Super-Pământuri în jurul stelei GJ 9827  – GJ 9827 b, c și d. Inițial, prezența acestor planete a fost anunțată în septembrie 2017. Acum, o altă echipă de cercetători demonstrează existența lor.

„Am detectat trei planete de dimensiunea Pământului, care orbitează într-o configurație compactă. În mod specific, cele trei planete au raze de 1,6, 1,2 și 2,1 ori raza Pământului. Toate trei orbitează steaua gazdă în 6,2 zile”, au declarat cercetătorii.

Aceste trei exoplante sunt extrem de interesante. Asta pentru că au raze care le plasează între a fi stâncoase sau gazoase. Puține astfel de exoplanete au fost descoperite până acum, ceea ce face ca aceste trei să fie o țintă principală pentru cercetare.

Un alt lucru interesant despre aceste planete este perioada scurtă în care orbitează steaua: 1,2, 3,6 și, respectiv, 6,2 zile. Asta ar avea ca rezultat niște temperaturi foarte fierbinți.

În orice caz, poate cel mai uimitor lucruri la aceste planete Super-Pământ este oportunitatea pe care o avem de a analiza și cerceta lucruri, asta datorită distanței. La doar 100 de ani-lumină față de Pământ, va fi relativ ușor pentru telescoape să efectueze studii asupra atmosferei lor.