Un element vital pentru extratereștri este din ce în ce mai absent din spațiu

Un element vital pentru extratereștri este din ce în ce mai absent din spațiu

Unul dintre elementele chimie esențiale pentru viață este fosforul. Noile cercetări sugerează că în spațiu există mai puțin fosfor decât au anticipat astronomii. Asta ar putea fi o veste tristă pentru cei care speră să găsească extratereștri în Univers.

Oamenii de știință cred că fosforul – capabil să declanșeze reacții chimice care ajută la dezvoltarea organelor – a fost adus pe Pământ de meteoriți. Această constatare întărește ideea că există viață și pe alte planete. Fosforul este un element important în compusul Adenozintrifosfat sau ATP – celulele moleculare care stochează și transferă energia.

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat datele obținute cu Telescopul William Herschel. Astronomii au măsurat fosforul și fierul din Nebuloasa Crabului (rămășițele unei supernove aflată la aproximativ 6.5000 de ani lumină de Pământ) cu ajutorul luminii infraroșii.

Comparând analizele obținute anterior din rămășițele unei supernove (Cas A), oamenii de știință au descoperit mai puțin fosfor prezent în această nebuloasă. Rezultatul lor arată că unele sisteme de stele ar putea avea mult mai puține elemente vitale. Chiar și așa, oamenii de știință subliniază că, deocamdată, sunt rezultate preliminare.

„Cele două explozii par să difere una de cealaltă. Probabil pentru că Cas A este rezultatul exploziei unei stele rare de proporții”, spune astronomul Phil Cigan.

Cercetătorii care au luat parte la studiu au cerut mai mult timp pentru un studiu mai concludent. Se vor întoarce cu telescopul și vor verifica din nou rezultatele, ca să aflăm dacă, într-adevăr, am pierdut câteva regiuni bogate în fosfor din Nebuloasa Crabului.

Cercetările anterioare au confirmat că fosforul este creat de exploziile stelelor de proporții, cunoscute sub numele de supernove. Chiar și așa, oamenii de știință mai au mult până când vor afla cantitatea de fosfor pe care o produce o explozie.

Dacă o mare cantitate de fosfor este expulzată în spațiu de supernove, șansele ca amestecul chimic potrivit să aterizeze pe diverse planete, pentru a aprinde o scânteie de viață, sunt mult mai mici. Oamenii de știință adaugă că e posibil ca vârsta stelelor să afecteze nivelurile de fosfor.

Citește și: