NASA creează albine robot ca să exploreze suprafața planetei Marte

NASA creează albine robot ca să exploreze suprafața planetei Marte

NASA va dezvolta un roi de albine robot cu care să exploreze suprafața planetei Marte. Micile creaturi mecanice vor fi echipate cu senzori și dispozitive de comunicații fără fir.

Agenția Spațială ar putea trimite albine robot, create de oameni de știință japonezi, cu care speră să găsească semne de viață pe Planeta Roșie. Această „specie” va avea aripi uriașe și va primi comenzi wireless. Albinele vor zbura de pe o bază mobilă, probabil un rover ca Curiosity, care va servi ca punct de încărcare, vor avea o hartă a terenului și vor colecta mostre, pe care oamenii de știință le vor analiza în încercarea de a detecta semne de viață.

În timp ce mașinăriile de teren oferă cercetătorilor informații utile, progresul tinde să fie lent. Albinele robot – Marsbees – pe de altă parte, ar putea călătorii mult mai rapid pe suprafața planetei și ar lansa informații înapoi către roverul bază – principalul centru de comunicare.

Aceste albine ar fi echipate cu aripi supradimensionate, care ar trebui să asigure ascensorul necesar pentru a rămâne deasupra suprafeței. O echipă din Japonia va dezvolta și testa micile creaturi, în timp ce NASA va modela, analiza și optimiza rezultatele.

Proiectul a fost finanțat de NASA ca parte a proiectului  Nasa Inovative Advanced Concepts, prin care sunt oferite idei în stadiul incipient, iar finanțarea poate ajunge până la 125.000 de dolari.

„Proiectul NASA oferă posibilitatea de a exploata idei vizionare, care ar putea transforma viitoarele misiuni NASA prin crearea unor concepte mai bune sau cu totul noi”, a declarat Jim Reuter, administrator asociat al proiectului. „Conceptele pot fi apoi evaluate pentru includerea în portofoliul nostru de tehnologii inovatoare”.

Alte proiecte care au primit finanțare ca parte a schemei au inclus un „robot amfibiu zburător”, numit Shapeshifter, și BioBot, un sistem de susținere a vieții robotizate care ar urma astronauții în jurului planetei Marte.

În maximum nouă luni de la primirea finanțării albinele ar trebui să fie gata pentru faza a doua a proiectului.

Sursa: Independent