Câți oameni au murit din cauza politicilor anti-vacciniste în 2018

de: Bianca Prangate
29 10. 2018
Wellcome Collection

Deși există vaccin pentru pojar, o epidemie a acestei boli a făcut ravagii în Europa, în primele șase luni ale anului 2018.

Până în iunie inclusiv au fost înregistrate 41.000 de cazuri de pojar în Europa. Acest număr, înregistrat în numai șase luni, este dublu față de numărul total de cazuri de pojar din 2017, când 23.927 de oameni s-au îmbolnăvit. Dintre europenii îmbolnăviți, 37 și-au pierdut viața.

„Avem o situație foarte serioasă”, a zis Alberto Villani, pediatru la Bambino Gesù Pediatric Hospital și președinte la Italian Pediatric Society în Italia. „Oamenii mor de pojar. Așa ceva era de necrezut acum 10 ani”.

Motivul din spatele epidemiei este faptul că mult mai puțini oameni s-au vaccinat. Pentru a evita epidemiile, cel puțin 95% din populație trebuie să fi făcut vaccinul împotriva pojarului, oreionului și rubeolei. Doar că în unele zone din Europa, rata de vaccinare a populației e mai mică de 70%, potrivit World Health Organization.

„Este factorul principal care duce la epidemii”, a explicat Anca Păduraru, membru al Comisiei Europene de la Brussels. „Este inacceptabil ca în secolul 21 să mai avem boli care ar fi trebuit și ar fi putut să fie eradicate”. În 2017, US Center for Disease Control a descoperit că, în cazurile de epidemii de pojar din SUA, 70% din cazuri erau înregistrate în rândul pacienților nevaccinați.

Mișcarea anti-vaccinistă este în spatele problemei. Aceasta a strâns tot mai mulți adepți în ultimii ani, din varii motive: celebrități care se simt doctori și promovează informații false cu privire la vaccinuri, videoclipuri cu iz de conspirație senzațională pe platformele online și popularizarea unui studiu incorect din 1998, al fostului doctor Andrew Wakefield, a cărui licență medicală a fost retrasă între timp din pricina abaterilor.

Studiul din urmă a falsificat în mod voit informații, pentru a părea că există o legătură între vaccinul împotriva pojarului, oreionului și rubeolei și apariția autismului. Wakefield a avut un scop dincolo de asta – cel mai probabil voia să elimine competiția și să aducă pe piață vaccinul pe care îl crease el.

Pojarul este o boală extrem de infecțioasă și, în anumite cazuri, mortală. În 2016, 89.780 de oameni au murit la nivel global (majoritatea fiind copii mai mici de 5 ani). „Oamenii nu îi văd, așa că uită de ei sau se gândesc că boala nu mai există”, a spus profesorul de medicină Jeffrey D. Klausner, de la University of California. „Nu realizează că al lor copil prezintă riscul de a face meningită, encefalită sau de distrugere permanentă a creierului din cauza pojarului”.