Mitul furtului de bani de pe cardul contactless continuă cu acest clip viral

de: Florin Cașotă
27 07. 2018

Furtul banilor de pe cardurile contactless revine în actualitate cu un viral. Un bărbat pune un POS lângă buzunarul unei persoane și tranzacția se realizează. Așadar, mitul cum că ai putea fi jefuit continuă.

E un mit, deoarece o asemenea metodă de a fura bani nu este viabilă din mai multe motive.

Mike Lee este cel care a publicat clipul video care a devenit viral pe internet și până acum a fost văzut de 9 milioane de ori. „Priviți, victima nu știe ce am de gând să fac”, spune Lee care se apropie cu POS de un bărbat al cărui portofel se află în buzunarul de la spate. Lee pune POS lângă buzunar și tranzacția este efectuată.

De ce nu o să vezi prea curând hoții de buzunare cu POS-uri prin autobuze? Întâi, nu oricine poate obține un POS.

Ca să poţi fura de pe un card, prin scanare, ţi-ar trebui un terminal conectat la un cont. Comercianții care au POS-uri trec printr-o verificare unde se justifică utilizarea echipamentului.

În al doilea rând, banii furați astfel intră în contul comerciantului, iar când persoana respectivă observă lipsa banilor poate contacta banca care verifică să vadă unde s-au dus banii. De asemenea, persoana respectivă trebuie să fure bani de până la 100 de lei, astfel este nevoie de un cod PIN pentru validare. Sigur, e o limită pe care fiecare și-o poate fixa. De exemplu, poți pune chiar limită de 10 lei și atunci nu mai funcționează.

În al treilea rând, pentru ca plata contactless să fie efectuată trebuie ca în portofel să existe un singur card de acest gen, deoarece două nu pot fi citite în acelai timp. De asemenea, alte carduri contactless precum cele de transport sau cele de acces pot interfera cu cardul bancar.

Așadar, înainte să te îngrozești că cineva te-ar putea fura așa de ușor, și înainte să răspândești acel video viral, liniștește-te că nu o să fii „buzunărit” electronic prea curând. Pentru un plus de siguranță sufletească poți folosi o husă specială pentru carduri.

Despre cât de sigure sunt plățile contactless poți citi și aici. Deocmandată metode de furt mai eficiente sunt clonarea cardului la bancomat sau furtul tradițional al portofelului.