Cele mai mari mistere aviatice ale istoriei care încă nu și-au găsit răspunsul

Cele mai mari mistere aviatice ale istoriei care încă nu și-au găsit răspunsul

Lumea aviației are nenumărate mistere ascunse care te-ar putea convinge să nu mai pășești în vreun avion vreodată.

Statistic vorbind, avioanele sunt cel mai sigur mijloc de transport. Ai mai multe șanse să mori în drum spre aeroport decât să mori într-un accident de avion. Chiar și așa, teama pe care o pot stârni avioanele în unii nu poate fi chiar condamnabilă dacă ne gândim la excepții, dar mai ales la acele excepții care nu și-au găsit soluția nici în ziua de azi.

Mai jos vei găsi o listă cu cele mai mari mistere ale aviației, alături de posibilele lor rezolvări neconfirmate.

Dispariția primului pilot femeie care voia să facă înconjurul lumii cu un avion

amelia earhart
Fotografia care ar sugera că Amelia Earhart a fost luată de japonezi

Amelia Earhart plănuia să devină primul pilot femeie care avea să zboare în jurul lumii. Cu toate acestea, ea a dispărut în 1937, undeva deasupra Oceanului Pacific. Au apărut ulterior mai multe motive pentru dispariția ei. Cele mai nebunești aveau la bază extratereștri și răpiri. Altele spuneau că Earhart și-ar fi înscenat moartea. Cea mai populară teorie este însă că Earhart și  co-pilotul său, Fred Noonan ar fi aterizat forțat în Insulele Marshall, deținute de Japonia. Cei doi ar fi fost ulterior considerați spioni de armata japoneză și ar fi fost închiși. În documentarul „Amelia Earhart: Dovada Pierdută”, teoria merge până în punctul de a spune că guvernul american știa unde se află Earhart și că nu a făcut nimic pentru a o salva.

Triunghiul Bermudelor sau Gaura din Atlantic

triunghiul bermudelor

Zona în formă de triunghi formată de Miami, Bermuda și Puerto Rico este locul unde zeci de aeronave și vapoare ar fi dispărut în circumstanțe necunoscute. Disparițiile au fost puse pe seama forțelor paranormale și a extratereștrilor. Incidentele cele mai cunoscute sunt ale Zborului 19 a avionului US Navy Bomber din data de 5 decembrie 1945, precum și a avionului care a fost trimis trei ani mai târziu în căutarea lui. Avionul trimis pentru a face căutări avea la bord 32 de persoane.

Atentatorul Dan Cooper care a dispărut fără urmă

dan cooper
Portretul robot al atentatorului

În 1971, un bărbat a cărui identitate reală nu o știe nimeni, călătorea sub numele de Dan Cooper. El a deturnat un Boeing 727, a obținut recompensa de 200.000 de dolari și a sărit din avion prin spatele acestuia, cu ajutorul unei parașute. Detectivii FBI nu au putut descoperi cine era, dar au ajuns la concluzia că nu ar fi putut supraviețui saltului. Incidentul a avut și o parte bună – un an mai târziu, au fost instalate așa zisele aripi Cooper, care împiedică ușile aeronavelor de a se deschide când echipamentul de aterizare nu este activat.

Accidentul fără urme al unui avion militar

lockheed super constellation

În data de 16 martie 1962, un propliner Lockheed L-1049 Super Constellation care avea la bord 93 de soldați americani și 3 soldați vietnamezi a dispărut în timp ce se îndrepta spre baza Clark Air din Filipine. Vremea era senină, iar martorii oculari au spus că au văzut o explozie. A urmat o căutare de opt zile pe o arie mai mare de 517 kilometri pătrați. Chiar și așa, nu s-au descoperit vreodată rămășițele dezastrului.

Supraviețuitorii miraculoși care arată că viața bate filmul

alive supravietuitori
Scenă din filmul inspirat de eveniment

Pe 13 octombrie 1972, un avion uruguayan transporta 40 de pasageri și cinci membri ai echipajului în timp ce traversau Munții Anzi. Peste 72 de zile de la accident, nu mai existau dubii că nu ar fi murit toți cei aflați la bord. Totuși, au fost descoperiți 16 supraviețuitori. În încercarea lor de a scăpa cu viață, aceștia ar fi mâncat o parte din pasagerii morți. Întreaga poveste și-a făcut loc pe marile ecrane, în filmul din 1993, „Alive”.

Zborul malaezian către nicăieri

avion malaezia

Cel mai recent mister al celor prezentat este al Zborului 370, care a dispărut fără explicație în 2014, în timpul unui zbor de rutină între Malaezia și China. A fost găsit un număr limitat de rămășițe ale aeronavei, care au fost aduse la mal de valurile Oceanului Indian. Teoriile sunt nenumărate și printre ele se numără: avionul a fost doborât în timpul unui exercițiu militar, a fost deturnat de teroriști, a fost schimbat cu un alt avion, a aterizat pe o insulă sau a fost distrus de o armă misterioasă și nouă. Expertul în aviație David Learmount crede că realitatea este alta. El e de părere că orice s-a întâmplat, „a fost un act deliberat al cuiva de la bord, probabil nu al căpitanului”. „Știu că oamenilor – mai ales jurnaliștilor – le-ar plăcea să fie vorba de vreun eveniment ciudat care are mai multe în comun cu Star Wars. dar de fapt a fost probabil un act de suicid și de răzbunare bine plănuit”.

Citește și:
Sursa: Telegraph
Etichete: