Cercetătorii au descifrat un nou manuscris de la Marea Moartă

de: George Stanciu
25 01. 2018

Manuscrisele de la Marea Moartă sunt unele dintre cele mai faimoase artefacte, iar acestea sunt încă învăluite în mister.

Cercetătorii de la University of Haifa, din Israel, au reușit să restaureze și să descifreze unul dintre ultimele pergamente încă netraduse. Colecția însumează aproximativ 900 de manuscrise antice și a fost însoțită de controverse încă de la descoperirea de acum mai bine de 70 de ani.

Eshbal Ratson și Jonathan Ben-Dov, de la University of Haifa, au petrecut aproximativ un an pentru a pune în ordine cele 60 de bucăți care compun manuscrisul. Aceștia au descifrat textul cu ajutorul unei bucăți de text codat descoperit pe pergament. Manuscrisul oferă detalii despre calendarul de 364 de zile pe care comunitatea l-ar fi folosit.

”Deoarece numărul poate fi împărțit la 4 și la 7, sărbătorile pică mereu în aceeași zi”, spun Ratson și Ben-Dov. ”Calendarul Qumran nu se schimbă”.

Pergamentul indică sărbători care marchează schimbări de anotimpuri, ca ”Tekufah”, cuvânt ebraic pentru ”perioadă”. Sărbătorile erau cunoscute și din alte texte dar nu aveau un nume definit până acum.

Pergamentul oferă detalii și despre alte două evenimente religioase, cunoscute din alt manuscris. Festivalurile pentru vin și ulei se serbau la 100, respectiv 150 de zile după Sabatul Paștelui.

Manuscrisul descifrat oferă detalii și despre autori, care ar fi călătorit prin regiune acum 1800 – 2200 de ani. Datele pentru sărbătorile anterior menționate au fost scrise pe marginile coloanelor de text; astfel, dau impresia că au fost adăugate ulterior de altcineva, după ce autorul original a terminat de scris.

Manuscrisele de la Marea Moartă au fost scrise între 200 î.Hr. și 200 d.Hr, dar autorii sunt necunoscuți. Cercetătorii sunt însă de acord că acestea au fost scrise de locuitori iudei ai deșertului.