Toate lucrurile frumoase din știință de care n-ai învățat la școală
În școală, chimia, biologia și fizica te învață destule lucruri interesante, precum tabelul elementelor, procesul de replicare a ADN-ului și teoria relativității. Totuși, multe lucruri interesante rămân nespuse.
Odată ce treci de nivelul științei din liceu, lucrurile ajung să devină cu adevărat interesante. Dacă nu urmezi o carieră într-unul din domeniile științei, e puțin probabil să le descoperi. Mai jos sunt câteva din lucrurile interesante pe care școala nu ți le arată când vine vorba de știință.
Apa poate să fiarbă și să înghețe în același timp
Atunci când temperatura și presiunea sunt la valorile potrivite pentru ca cele trei stări de agregare – gazoasă, lichidă și solidă – să coexiste în echilibru termodinamic, apare așa-numitul punct triplu. În gif-ul de mai sus poți vedea ciclohexan într-un spațiu vidat cum fierbe și îngheață.
Ouăle nu se împrăștie când se află sub apă
Dacă spargi un ou pe pământ, rezultatul este un dezastru ce trebuie curățat. Dacă îl spargi la 18 metri adâncime în ocean, presiunea crescută va face ca acesta să rămână întreg și să semene cu o meduză bizară.
Teorema lui Pitagora poate fi demonstrată ușor cu fluide
După cum știi, Pitagora a demonstrat că a2 + b2 = c2, unde a și b reprezintă catenele unui triunghi dreptunghic (adică laturile lui mai scurte), iar c reprezintă ipotenuza acestuia. Dacă ai îndoieli cu privire la teoremă, gif-ul de mai sus ar trebui să te lămurească. În el poți observa un triunghi dreptunghic, înconjurat de trei pătrate, a căror laturi coincid cu câte o latură din cele trei ale triunghiului. Aria unui pătrat este reprezentată de latura acestuia la pătrat. După cum vedem, ariile patratelor corespunzătoare catenelor sunt umplute cu lichid. Când acestea sunt întoarse în jos, lichidul din ele se scurge în pătratul mai mare, corespunzător ipotenuzei, care se umple complet – demonstrând astfel că suma pătratelor catenelor este egală cu ipotenuza la pătrat.
Este posibil să vezi și fără ochelari
Pentru cei care suferă de miopie, vederea clară pare imposibilă fără ajutorul ochelarilor sau a lentilelor de contact. Totuși, dacă se întâmplă să suferi de miopie și să îți fi uitat ochelarii sau lentilele acasă, mai există o speranță, Încearcă să faci o gaură micuță cu degetul mare și arătătorul și să privești prin ea. Acest lucru va gestiona cantitatea de lumină care ajunge la retină și te va ajuta să vezi ceva mai bine, chiar dacă nu perfect.
Dacă arunci o minge învârtindu-se de la distanță, aceasta va zbura
Dacă arunci o minge care se învârte, va zbura. De vină este efectul Magnus, care apare când aerul de pe suprafața frontală a unui obiect care se învârte circulă în aceeași direcție cu cea a rotației. Aerul de pe cealaltă parte a obiectului se mișcă în direcția opusă. Rezultatul, în cazul de față, este o minge zburătoare.