Litera Î, eliminată: de ce trebuie să-ți schimbi buletinul și permisul

de: Alexandru Puiu
09 07. 2018

Un proiect de lege care a trecut în urmă cu câteva zile de votul senatului va forța locuitorii localităților care au în denumire litera î să-și schimbe buletinele, pașapoartele și permisele de conducere.

După 1989, mai multe localități din România au înlocuit litera î din denumirea oficială cu â. Până la legea aprobată în Senat săptămâna trecută, respectiva decizie era însă luată la nivel local și nu reprezenta un trend menit să afecteze întreaga țară.

Din păcate pentru locuitorii din localitățile rămase, de acum înainte, toate localitățile vor folosi în denumirea lor litera Â, în locul literei Î. Ca o ultimă etapă, în următoarele zile, respectivul proiect de lege va ajunge pe biroul președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Sunt șanse infime să nu intre în vigoare.

În Anexa la Legea nr. 2/ 1968 privind componența unităților administrativ teritoriale, numele localităților a fost modificat doar în câteva cazuri particulare, în care acestea au fost actualizate prin lege. De cele mai multe ori însă, s-a ajuns la concluzia că nu există vreun act normativ care să prevadă această modificare.

Ca referință pentru tranziția de la î la â din ultimele decenii, în 1994 orașul Cîmpulung a devenit prin lege municipiul Câmpulung. În 2003, localitatea Sînnicolau Român din județul Bihor s-a transformat în comuna Sânnicolau Român.

Schimbări similare s-au petrecut destul de des din 1989 și până în prezent, dar nu au fost niciodată legiferate la nivelul întregului teritoriu al României dintr-un foc. Nici măcar în cazul localităților precedate de cuvântul „târgu”, nu avem o singură formă.

Târgu Jiu din județul Gorj are  în componența sa, în timp ce Tîrgu Mureș se scrie cu Î în documentele oficiale. Din acest motiv, este foarte probabil să găsești pe Google referințe în ambele forme.

Conform proiectului ce are la bază Hotărârea Adunării Generale a Academiei Române din 17 februarie 1993, înscrierea denumirii noii unități administrativ-teritoriale în actele de identitate, pașapoarte și permise de conducere se va realiza odată cu înlocuirea acestora la expirarea termenului de valabilitate.

Senatorii au stabilit însă că, la cerere, actele respective vor putea fi modificate înainte de expirare.