Primele lentile de contact care pot măsura nivelul zahărului din corp
Au apărut primele lentile de contact smart, care pot monitoriza nivelul de glucoză din lacrimile celui care le poartă.
Lentilele rămân totuși moi, confortabile și transparente, pentru a putea păstra funcția principală pentru care au fost create, aceea de a vedea cu ajutorul lor.
Într-un studiu publicat în Science Advances, echipa de cercetători de la Ulsan National Institute of Science and Technology (UNIST) și de la Sungkyunkwan University a explicat că lentilele vor putea detecta zahărul din sânge prin lacrimi. Invenția lor reprezintă o premieră – aceste lentile moi sunt primele care folosesc pixeli de display pentru monitorizarea glucozei.
În lentile sunt trei componente – senzori de glucozp, circuite de transfer de putere wireles și pixeli de display. Pixelii analizează date în timp real și elimină nevoia unor echipamente externe. Senzorul funcționează simplu – o lumină LED rămâne aprinsă atâta timp cât nivelul de glucoză din sânge este normal. Când întrece un prag, se stinge și îl atenționează pe utilizator.
Până acum, cercetătorii au testat lentilele de contact pe un iepure. Au putut monitoriza fără probleme nivelul de zahăr din organismul animalului. Ei sunt convinși că și oamenii vor putea folosi lentilele, cu aceleași rezultate. Astfel, bolnavii de diabet nu ar mai trebui să suporte ace de fiecare dată când își măsoară glicemia, iar cei care nu suferă de diabet pot să prevină apariția acestuia.
[readmore]
Aceste lentile moi ar putea ajunge, pe viitor, să măsoare și alți marcatori biologici, precum tensiunea, temperatura și colesterolul. Ar putea, de asemenea, să fie un mediu de transmitere a unui medicament sau chiar să îmbunătățească experiența de realitate augmentată.
Deși va mai dura până când lentilele vor fi testate și pe oameni, cercetarea aceasta ne aduce cu un pas mai aproape de un viitor în care lentilele de contact sunt mai mult decât o alternativă la ochelari sau un moft pentru frumusețe.