De ce legea pensiilor e, de fapt, împotriva pensionarilor cu pensii mici

de: Alexandru Puiu
28 08. 2018

În teorie, legea pensiilor actualizată ar trebui să elimine discrepanțele majore între clasele de pensionari. Din păcate, promisiunile ministrului muncii pe marginea acestui subiect se dovedesc a fi neadevărate.

Noua lege a pensiilor se află în perioada de dezbatere publică și, cu cât stă mai mult timp online, cu atât devine mai evident cine va avea de pierdut și de câștigat după implementarea ei. Partea cea mai frustrantă este că a fost promovată ca fiind revoluționară și benefică, mai ales pentru persoanele care în trecut au fost defavorizate.

În practică, va perpetua aceleași nedreptăți care au supărat marea parte a pensionarilor de câteva decenii.

Persoanele care primesc pensii speciale din diferite motive vor avea posibilitatea să cumuleze acel venit cu pensia publică. Pensionarii de rând nu vor putea cumula mai multe tipuri de pensii. Cu alte cuvinte, conceptul de pensionar de lux va continua să se propage în cultura românească la mult timp după implementarea noii legi.

Legea pensiilor ar trebui să se aplice începând cu septembrie 2021. Până atunci însă, trebuie să fie aprobată de guvern, să treacă de votul Parlamentului și să fie promulgată de președintele țării.

În final, în timp ce pensionarii de rând vor fi obligaţi, ca până acum, să opteze pentru o singură categorie de pensie, legea nouă le va permite în continuare favorizaţilor, precum senatori, deputaţi sau militari, să beneficieze şi de pensia publică şi de cea specială, cumulate.

Ideal ar fi fost ca legea pensiilor să impună o interdicție clară în ceea ce privește cumularea unei pensii de serviciu cu una din sistemul public. Din păcate, acest lucru nu se întâmplă în cazul proiectului de lege aflat în dezbatere publică. Pe de altă parte, toate persoanele care sunt înscrise în sistemul public de pensii pot beneficia de o singură categorie de pensie.

Această particularitate este exprimată în termeni cât se poate de clari. Categoriile de pensie din care cineva poate alege sunt: pensia la limtă de vârstă, pensia anticipată, pensia de invaliditate sau pensia de urmaș.

O singură excepţie pe care o face noua lege a pensiilor este în privinţa unui ajutor desprins din pensia de urmaş. Acesta va putea fi cumulat cu pensia.

Astfel, dacă soţul supravieţuitor nu optează pentru o pensie de urmaş (pentru a o primi doar pe aceea), el poate beneficia, pe lângă pensia proprie, de un ajutor lunar de 25% din pensia soţului decedat, aflată în plată sau cuvenită la data decesului. Condiția este ca suma totală încasată să nu depăşească 80% din salariul minim brut pe economie.