TEST Philips 7303 – Televizorul cu Android care îți colorează divertismentul
Pe măsură ce televizoarele au devenit mai subțiri, au devenit și mai inteligente. Android e unul dintre sistemele de operare pentru ele și, pe un model Philips, l-am folosit chiar să joc un joc video.
Sunt câteva caracteristici care n-ar trebui să lipsească unui televizor actual. În primul rând, i-ar trebui o rezoluție pe măsură și asta e 4K. Astfel, ești sigur că și peste câțiva ani tot te vei putea bucura de conținut de calitate. Mai ales că televiziunile nici n-au început să emită la așa rezoluție. A doua caracteristică este „inteligența” unui TV. Aici Android e deja un sistem de operare cunoscut.
Un TV smart are marele avantaj că poate rula aplicații care nu sunt preinstalate. Mai mult, primește și actualizare la ele sau la sistemul de operare, ca să funcționeze mai bine.
Odată cu aplicațiile, conținutul de care te poți bucura ca utilizator e mult mai mare. Astfel, din telespectator al canalelor TV devii un fel de dirijor al serialelor, emisiunilor și altor clipuri pe care le vezi. Totodată, și asta am descoperit pe Philips 7303, poți să te joci.
Ambilight încă e una dintre ideile bune pe TV
Ambilight, așa cum ziceam și într-un review al altui TV Philips de anul acesta, presupune că ce vezi pe ecran sau muzica pe care o asculți sunt „prelungite” pe perete. Philips 7303 beneficiază de sistemul pe trei laturi. Asta înseamnă că stânga-dreapta și sus sunt linii cu LED care luminează așa cum setezi.
Dacă alegi să meargă pe ritmul videoului, atunci culorile și ritmul vor fi imprimate pe măsură. Dacă alegi sunet, atunci așteaptă la ceva mai alert. Pe scurt, un astfel de TV creează o lumină ambientală care prelungește acțiunea de pe ecran pe pereții încăperii. Sigur, poți pune chiar și tricolorul, dacă dorești. Poate merge de 1 decembrie.
De ce specificații beneficiezi pe Philips 7303
Dincolo de Ambilight, modelul Philips 7303 e prezentat drept un televizor accesibil, dar cu funcționalități premium. Astfel, are un ecran 4K LCD de 55 inci (e disponibil și cu diagonale de 43, 50 și 65 inci), rulează Android TV și folosește un procesor de imagine P5 Perfect Picture Engine. Totodată, telecomanda este atât clasică, cât și QWERTY, ca să tastezi mai ușor conturi și să cauți mult mai simplu seriale. În plus, are și microfon. Televizorul mai dispune și de un procesor quad core și are un spațiu de stocare de 16 GB (care poate fi extins).
Fiind vorba de un Android TV, ai acces la magazinul Play Store de unde am și avut acces la Asphalt Nitro, primul joc „pe televizor” smart pe care l-am încercat. Pot spune că-i o experiență cel puțin interesantă, dacă nu un pic dificilă pe alocuri să controlezi mașina doar printr-un D-Pad de pe telecomandă. Totuși, se poate conecta un controller wireless pentru jocuri (cum ar fi F710 de la Logitech). Este o alternativă plăcută la entertainmentul clasic de până acum. Altfel, rămân valabile aplicații ca YouTube sau Netflix (vine și cu buton dedicat pe telecomandă).
Pe Philips 7303 am avut ocazia să testez și căutarea vocală. Google Assistant va fi disponibil în curând printr-o actualizare de software. Cu întrebările potrivite am obținut câteva răspunsuri utile. De exemplu, am aflat cum e vremea. Furnizează rapid diverse răspunsuri la diverse curiozități și e mult mai simplu să ceri diverse videouri doar cu o apăsare de buton și-o comandă vocală. Dincolo de asta, când Assistant va fi disponibil, într-un smart home pot fi controlate, de asemenea, și alte dispozitive compatibile din cele pe care le-ai putea avea.
Tot pe partea de performanță și conținut, Philips 7303 dispune și de Micro Dimming Pro, care optimizează contrastul televizorului în funcție de condițiile de iluminat din cameră. Face asta în combinație cu un software special care analizează imaginea în 6.400 de secțiuni diferite. Astfel, te bucuri de-o calitate ridicată a imaginii și ziua, și noaptea.
În plus, are și High Dynamic Range Plus, un standard video care schimbă divertismentul prin pachetul bogat de detalii pe care îl oferă. De la contrast la culoare, conținutul HDR e la un alt nivel față de cel clasic. Sigur, trebuie să fie creat ca atare, ca să te bucuri de tot ce-ai putea vedea, dar și televizorul trebuie să fie compatibil. Cu ajutorul acestei funcții, ecranul reproduce imagini mai strălucitoare, un contrast mai bun, o gamă mai largă de culori și detalii mai bune.
Philips 7303 dispune și de funcția Google Cast. Avantajul aici e că trimiți pe TV de la filme la poze, de la prezentări la ce îți afișează o aplicație direct pe TV via smartphone, tabletă sau laptop.
Cât de util ți-ar fi un așa televizor
Philips 7303 bifează excelent la câteva capitole: calitatea imaginii (pentru un panou LCD), sunet, funcționalități smart și Ambilight. Tehnologia asta a reușit să fie un selling point în sine și reușește să facă asta chiar și în 2018. E cuceritor, aproape, cum peretele e umplut de culoare și experiența de vizionare e imersivă. Contrastul, în special pe conținut de calitate, este excelent, și luminozitatea cel mult onorabilă, deși nu este o modificare sesizabilă față de seriile precedente.
Pe zona de software, Android funcționează, de cele mai multe ori, decent, doar că, așa cum se întâmplă și pe telefon, mai are momente problematice, de la executarea unei operațiuni la nevoia de update pentru sistem sau pentru o aplicație într-un moment în care n-ai vrea să fii întrerupt. Câștigă însă prin gama de opțiuni pe care ți-o pune la dispoziție. Totodată, pentru cei mai mulți utilizatori neobișnuiți cu un TV smart, asemănările între Android TV și cel de pe telefon îi vor ajuta să-și seteze televizorul mai ușor.
Per total, Philips 7303 e o serie inteligentă cu un preț bun. Ambilight e perfect pentru home entertainment, iar plusul mai important e prin funcționalitățile smart, de la Assistant la aplicații disponibile și chiar conexiunea cu alte dispozitive.