TEST Garmin Fenix 5 Plus – Ceasul inteligent pentru sportivii „bogați”
Garmin Fenix 5 Plus e un ceas inteligent făcut special pentru sportivi. Are un design pe măsură și câteva funcționalități aparte.
Garmin Fenix 5 Plus aduce mai mult cu un ceas clasic, decât cu unul inteligent. Asta nu este neapărat un lucru rău. Acesta este construit dintr-un cadran rotund de oțel inoxidabil sau din titanium, lentila de protecție este din cristal de safir și te duce cu gândul la bărbătești de pe vremuri cu multe butoane.
Cadranul este unul destul de mare (47 x 47 x 15,8 mm) și destul de gros și imi e greu să cred că ar arăta prea bine pe încheietura unei femei, dar pentru un bărbat mi se pare potrivit. Am primit un model cu cadranul gri din titanium (76 grame) și cu o curea din silicon de culoare oranj.
E bine că există și varianta cu cadran negru și că poți alege mai multe culori pentru curea și din mai multe tipuri de material (silicon, piele sau titan). Ceea ce înseamnă că poate fi folosit și la birou, dar și la alergat.
Eu nu am o încheietură groasă și, spre surprinderea mea, ceasul a fost confortabil de purtat toată ziua, și chiar și noaptea, pentru monitorizarea somnului. Unul dintre motivele pentru care este așa de confortabil de purtat este capacul posterior metalic ce stă bine pe mână și datorită curelei din silicon extrem de moale și flexibil.
Ceasul Garmin arată ca unul bătrânesc, dar cu multe funcții smart
Primul șoc l-am avut când am văzut că ceasul nu are ecran tactil. Ca să navighez prin meniuri a trebuit să ghicesc ce fac cele cinci butoane (trei pe o parte, două pe alta). Nu m-am uitat în manual și am reușit să imi dau seama care sunt funcțiile acestora.
Chiar și așa, este destul de intuitiv de folosit, dar nu puteam să nu mă gândesc la aerul bătrânesc al ceasului, fiind obișnuit numai cu smartwatch-uri cu touchscreen.
O altă mică dezamăgire o am avut când am văzut afișaul care părea monocrom, însă este un cadran color Garmin Chroma. Adică, este alb-negru cu câteva elemente de culoare. Fața ceasului nu este color, dar alte aplicații precum hărțile sunt culorate. Probabil s-a mers în această direcție pentru a duce autonomia bateriei la mai multe de șapte zile.
Afișajul este aprins tot timpul și nu trebuie să-ți ridici mâna să vezi ce oră este, însă dacă este întuneric va trebui să apeși butonul pentru iluminarea ecranului pentru a vedea informațiile. Vestea bună este că în lumină puternică nu vei avea probleme în a descifra informațiile, dar într-o cameră întunecoasă sau când este noapte va trebui să apeși pe butonul de iluminare.
După cum spuneam, acesta este un ceas sport care se adresează sportivilor ce vor să-și măsoare performanța și să-și monitorizeze sănătate. Și e plin de tipuri de antrenament ce pot fi analizate și multe alte funcții care ți-ar putea fi utile dacă alergi sau mergi la sală.
La fel ca alte smartwatch-uri, Garmin Fenix 5 Plus îți poate monitoriza pulsul, îți poate număra pașii, distanța parcursă, viteza pe care ai avut-o, caloriile arse, dar și cât de stresat îți este organismul. Poți să măsori aproape orice activitate fizică la care te-ai putea gândi, poți vedea turele făcute, poți seta alerte și așa mai departe.
Monitorizarea pulsului este exactă și am apelat la un medic ca să confirm asta. Inițial, am comparat rezultatul obținut de Garmin cu rezultatul unui Fitbit Versa, iar pulsul monitorizat de Garmin avea fluctuații mai mari decât Fitbit (da, am avut zile când am purtat două ceasuri la mână).
Doctorul a confirmat pulsul înregistrat de ceasul Garmin (89, la momentul respectiv), în timp ce Fitbit Versa arăta un rezultat de 86, nu foarte diferit. De asemenea, Fenix 5 Plus măsoară variaţia pulsului, pentru a calcula un scor de stres şi astfel poți să vezi dacă corpul tău este pregătit pentru alergare etc.
De asemenea, monitorizarea pașilor este destul de precisă. Spun destul de precisă deoarece și acest ceas poate fi păcălit dacă stai pe loc, dar dai din mâini ca și cum ai alerga. Până acum nu am întâlnit niciun ceas care să nu fi fost păcălit astfel.
Totuși, gesturile normale și gesticulațiile din mâini nu vor fi înregistrate ca pași, ceea ce este un lucru bun deoarece nu vei fi păcălit la finalul zilei, decât dacă tu vrei asta.
Ceasul pe care-l poți lua pe munte și care te ajută să nu te rătăcești
Un alt lucru pe care acest ceas îl poate face este să-ți spună câte calorii ai consumat de-a lungul zilei. Mai interesant este și faptul că poți lega contul Garmin cu o altă aplicație de fitness și de monitorizarea alimentației, astfel poți avea o imagine de asamblu asupra ceea ce mănânci, câte calorii consumi și câte calorii arzi.
Marele plus al acestui model este că vine cu hărți topografice color ceea ce ar trebui să stârnească interesul oricăuri pasionat de drumeție. Practic, ai putea să ieși la plimbare pe munte, fără frică că o să te pierzi.
Nu am mers pe munți pentru a vedea cum funcționează, ci m-am rezumat la câteva ture prin oraș și ceasul a indicat, de cele mai multe ori, poziția corectă. Am înregistrat antrenamente pe ceas și puteam vedea exact traseul pe care l-am luat, puteam vede și dacă am traversat o stradă.
Ceasul folosește GPS, GLONASS, dar și satelitul Galileo pentru a te localiza în medii mai dificile, unde utilizarea exclusivă a GPS-ului ar da greș.
Funcția de cartografiere are preîncărcate hărți în întregime color TopoActive pentru Europa, cu datele hărților optimizate pentru navigare rapidă și monitorizarea locației. Ceasul are senzori ABC (altimetru, barometru şi busolă) care te ajută să știi unde te afli.
Altimetrul încorporat îți spune altitudinea la care te afli, util mai ales pentru drumeţii, în timp ce busola electronică cu trei axe, cu funcţie de compensare a înclinării, îți arată direcţia. În plus, funcția de Pulse Ox Acclimation îți măsoară nivelul de oxigen din sânge și poate fi util pentru un sportiv, mai ales la altitudini mari.
Ceasul poate fi folosit și pentru înnot deaorece are o rezistență la apă de până la 10 metri adâncime. Pratic, poți purta acest ceas indiferent de ce sport acvatic practici, fără să-ți faci probleme că o să se strice.
Toate aceste date sunt afișate pe ceas, dar și stocate în aplicația Garmin care, merită menționat, este una cu un design plăcut, simplu și care-ți servește datele într-o manieră vizuală și ușor de înțeles.
Nu în ultimul rând, Garmin Fenix 5 Plus este un smartwatch ceea ce înseamnă că poți primi notificări de la tot felul de aplicații precum Messenger, WhatsApp, apeluri, SMS-uri și lista poate continua. Poți seta peste 20 de răspunsuri scurte pe care să le trimiți celor care te caută.
Dacă te sună cineva și ești într-o întâlnire poți refuza apelul prin apăsarea unui buton apoi alegerea unui răspuns presetat de tine (Nu pot vorbi acum, Sunt într-o întâlnire sau ce vrei tu). Sistemul funcționează bine și poți crea peste 10 de astfel de răspunsuri.
Cei de la Garmin ne promit o autonomie a baterie de până la 12 zile în modul de ceas inteligent și timp de opt ore în modul GPS cu muzică. În timpul perioadei de test, cu toate funcțiile active, ceasul a funcționat șapte zile fără încărcare. Un rezultat destul de bun, dacă mă întrebi pe mine.
O altă funcție utilă a Fenix 5 Plus este faptul că poate fi folosit pentru a plăti la supermarket. Îți înregistrezi cardul în aplicație apoi poți plăti doar cu ceasul. Din păcate, sistemul Garmin Pay nu este încă funcțional în România, dar ar trebui să fie introdus în curând.
Bineînțeles, ceasul are și un spațiu de stocare pe care-l poți folosi pentru a-ți pune melodiile preferate pentru alergarea de dimineață. Conectezi căștile bluetooth la ceas și ești gata să alergi pe melodia preferată.
Cât costă Garmin Fenix 5 Plus
Garmin Fenix 5 Plus este un smartwatch plin cu funcții utile pentru cei care aleargă sau care adoră să facă plimbări pe munte, însă vine cu un preț foarte mare. Prețurile pentru ceasurile Garmin Fenix 5 Plus încep de la 3.349 de lei și pot ajunge până la 5.374 de lei.
Extrem de mulți bani pentru un smartwatch.
Acestea fiind zise, Garmin Fenix 5 Plus este ceas pe care să-l cumperi doar dacă ești un sportiv serios sau dacă vrei să te apuci serios de sport Altfel, există variante mai arătoase, mai ieftine și care au și touchscreen.