Revoluție în medicină: gelul care creează celule noi

de: Andreea Cuzub
14 10. 2018

Cercetătorii au creat un hidrogel care încurajează celulele epiteliale amniotice (un tip de celule stem) să crească și să devină celule hepatice mature. 

Ficatul îndeplinește multe funcții esențiale legate de digestie, metabolism, imunitate și depozitarea nutrienților în organism. Este „fabrica chimică” a organismului, care produce câteva proteine și nutrienți importanți și, de asemenea, descompune substanțele toxice în chimicale inofensive.

Ficatul procesează majoritatea substanțelor, inclusiv drogurile, care intră în organism. De aceea, o condiție patologică a acestui organ poate fi foarte periculoasă. Din fericire, noile celule hepatice, obținute cu ajutorul hidrogelului, ar putea fi utile în terapia celulară și ingineria tisulară pentru a ajuta pacienții care suferă de astfel de afecțiuni hepatice.

Bolile hepatice precum insuficiența hepatică și cancerul hepatic sunt tot mai răspândite și, din păcate, nu există soluții terapeutice clare pentru acestea. În afară de transplantul de ficat, pacienții au opțiuni limitate.

Ho Han Kiat și Giorgia Pastorin din cadrul departamentului de farmacie de la Universitatea Națională din Singapore au colaborat cu Dan Yock Young pentru a crea noul hidrogel. Acesta imită rigiditatea și rigurozitatea suprafeței nanometrice găsită în ficatul uman.

Când celulele epiteliale amniotice cresc pe matricea artificială, sunt stimulate să se dezvolte în celule hepatice mature. Cercetătorii s-au inspirat dintr-o descoperire anterioară a lui Ho, care arăta că, atunci când un alt tip de celule stem creșteau pe o suprafață de nanotuburi de carbon, erau încurajate să se transforme în celule musculare, chiar și în absența factorilor de creștere suplimentari. 

Pe baza acestei idei, echipa a adaptat suprafața originală a nanotuburilor de carbon prin încorporarea lor într-un gel. Ideea a fost de a recrea o matrice mai moale, care să imite mai bine un ficat sănătos pentru a influența transformarea celulelor stem în celule hepatice.