HAL 9000 din filmul „2001: A Space Odyssey” devine realitate

de: Florin Cașotă
23 11. 2018

HAL 9000, celebrul asistent din filmul 2001: A Space Odyssey, regizat de Stanley Kubrick devine realitate.

Cercetătorii care lucrează la asistentul CASE (Cognitive Architecture for Space Exploration) ne promit că au învățat lecțiile din filmul lui Kubrick și că inteligența artificială pe care o dezvoltă nu ne va ucide.

CASE este copilul lui Pete Bonasso, care lucrează în domeniul inteligenței artificiale și robotică cum mult timp înainte ca asistenții digitali să fie în vogă.

“Când mă întreabă oamenii la ce lucrez cel mai simplu este să le spun că îl construiesc pe HAL 9000”, a scris Bonasso într-o lucrare științică.

Totuși, CASE nu va fi un asistent inteligent precum cel redat în film. Suntem încă departe de acel gen de inteligență artificială. CASE este compus din mai multe “straturi” care monitorizează activități de rutină, calendarul și planificări. Interacționează cu echipajul uman prin voce.

Cea mai importantă funcție a sistemului va fi înțelegerea mediului înconjurător, a oamenilor și a obiectelor. De exemplu, sistemul trebuie să detecteze dacă este cineva în cameră sau nu și să stingă lumina. Sau dacă un rover este muatat din garaj lângă panourile solare, sistemul trebuie să știe că nu mai este acolo și că este parcat la panourile solare.

Acest tip de logică simplă este foarte dificil de predat roboților și unul dintre principalele obstacolele ale avansului inteligenței artificiale. Ani de zile trebuie ca oamenii de știință să învețe roboții ce este cauza și efectul, să i se ofere indicii vizuale și să-l învețe pe robot de la zero să recunoască astfel de lucruri.

“De exemplu, aș putea să-i zic lui CASE să trimită roverul din garaj pe teren, iar sistemul să mă întrebe pe care rover să-l trimită pentru că se află două în garaj, unul se află la încărcat”, explică Bonasso.

Dezvoltarea CASE se află la început, însă se află pe drumul cel bun. “Am demonstrat că asistentul poate administra o simulare a unei baze timp de aproape patru ore, dar mai trebuie făcute multe până când va fi gata pentru o bază reală”.