Aceste filme în slow motion sunt false, dar n-ai zice

de: Alexandru Puiu
21 06. 2018

Clipurile în slow motion sunt unele dintre cele mai interesante care se găsesc online, dar cu ajutorul unei inteligențe artificiale foarte performante, cei de la Nvidia ar putea revoluționa întregul domeniu.

În mod tradițional, clipurile în slow motion sunt realizate cu ajutorul unor camere video capabile să imortalizeze un număr de câteva sute sau chiar și câteva mii de cadre pe secundă. Ca referință, cel mai nou iPhone este capabil să filmeze la 240 de cadre pe secundă. În acest scop, ai nevoie nu doar de o putere semnificativ mai mare de procesare decât în cazul unei filmări obișnuite, dar și de un mediu de stocare ultra rapid capabil să găzduiască în timp real volumul semnificativ de date ce sunt generate.

Conform unei demonstrații tehnologice de la Nvidia, compania americană a reușit să creeze o inteligență artificială care facilitează transformarea unui clip obișnuit într-unul în slow motion. Tehnologia nu este încă disponibilă la scară largă, dar are potențialul să revoluționeze abilitățile telefoanelor entry level.

Noua inteligență artificială de la Nvidia reușește să transforme clipuri la 30 de cadre pe secundă în secvențe video la 240 de cadre pe secundă, într-o manieră cât se poate de verosimilă. În clipul de mai sus, se poate vedea destul de clar modul surprinzător de eficient în care funcționează mecanismul dezvoltat in-house de americani.

Realist vorbind, rezultatul final s-ar putea să nu fie identic sau apropiat foarte mult de un clip filmat într-un mod autentic la 240 de cadre pe secundă, dar acest detaliu contează mai puțin. Important este că arată foarte bine.

Pentru a-și îndeplini scopul, AI-ul cu pricina analizează două cadre succesive dintr-un clip și creează în mod automat cadre intermediare analizând elementele în mișcare și poziția lor de la un moment la altul. Oficialii Nvidia sunt convinși că pot genera până la șapte cadre adiționale pornind de la două cadre succesive cu un impact vizual remarcabil.

În mod previzibil, pentru a funcționa cum trebuie, inteligența artificială cu pricina trebuie întâi ”antrenată” cu cantități semnificative de clipuri slow-motion de același gen. De exemplu, dacă vrei să filmezi un balon cu apă care explodează, AI-ul trebuie să fi ”văzut” multe alte clipuri cu baloane.