Facebook renunță la o aplicație care te spiona fără rușine

de: Alexandru Puiu
23 08. 2018

Facebook are un număr surprinzător de mare de aplicații și servicii în portofoliu. Cele mai multe dintre ele sunt folosite pentru a-ți spiona activitatea pe mobil cu scopul de a-ți oferi și mai multe reclame la care nu poți să reziști. Una dintre acele aplicații va fi ștearsă în viitorul apropiat de pe App Store, din cauza presiunii din partea Apple.

Un număr important de utilizatori de mobile au început să folosească un serviciu de VPN pe mobil, fie pentru a-și proteja traficul, fie pentru a-și ascunde locația adevărată de un serviciu online sau o aplicație.

În cazul în care nu ai dat bani pe acel serviciu VPN, sunt însă șanse foarte mari să plătești accesul la serviciul cu pricin prin intermediul unui volum semnificativ de date personale pe care nu le-ai conștientizat în trecut.

Acesta a fost cazul Onavo Protect, un serviciu de VPN achiziționat de Facebook în 2013 care va înceta să mai beneficieze de actualizări pe iOS și va dispărea în curând din App Store. Conform celor de la Wall Street Journal, oficialii Apple au notificat Facebook că aplicația cu pricina încarcă termenii de utilizare ai App Store cu referire la colectarea datelor personale.

În teorie, Onavo a început ca un startup israelian menit să ajute utilizatorii să-și monitorizeze consumul de date mobile. Serviciul de VPN achiziționat de Facebook a devenit însă, în secunda doi după cumpărare, un instrument de colectare a datelor de la utilizatori.

Dacă citești cuvintele încadrate cu roșu în captura de ecran de mai jos, s-ar putea să ți se facă pielea găinii.

Practic, în momentul în care foloseai Onavo, Facebook îți monitoriza toată activitatea întreprinsă pe mobil în afara rețelei de socializare pentru a genera niște statistici care influențează o serie de alte decizii ale gigantului condus de Zuckerberg.

Pornind de la astfel de date, Facebook putea să aducă schimbări de funcționalitate pe partea funcției de streaming video sau putea să ia o decizie de achiziție vizavi de alte aplicații la modă.

Motivul principal pentru care Apple a început să aibă o problemă cu Onavo are legătură cu schimbările introduse recent în App Store pe care aplicația cu pricina le încalcă. Acelea fac referire la realizarea de baze de date cu informațiile utilizatorilor și comercializarea acelor informații către terți. În cazul de față, partea terță era Facebook.

Dacă ai deja aplicația pe mobil și nu deranjează practicile îndoielnice din spate, o poți folosi în continuare. În același timp, programul cu pricina este în continuare disponibil pe Google Play, pentru utilizatorii de Android.