Pământul va trece complet la energie regenerabilă abia peste trei secole

de: Nicoleta Apostol
20 03. 2018

Vedem câteva progrese fantastice în domeniul energiei regenerabile, dar există o mulțime de energie neregenerabilă care urmează să fie eliminată treptat. Noile calcule în acest sens sugerează că nu vom putea scăpa de ele așa repede pe cât am vrea să credem și pe cât ar trebui.

Noile cercetări arată că avem nevoie de o revizuire completă a energiei până în 2050, ca să evităm schimbările climatice catastrofale. Însă, la cum arată rata de progres, aceste acțiuni nu vor fi gata în 30 de ani, ci mai degrabă în 363 de ani.

Trei secole de acum înainte s-ar putea să fie  puțin prea târziu. Asta pentru că temperaturile cresc, iar ghețarii se topesc. Calculele au fost efectuate de cercetătorul Ken Calddeira e la Institutul pentru Știință din Washington DC și au fost prezentate la MIT Technology Review.

Caldeira și colegii săi au publicat prima lor lucrare cu privire la impactul energiei asupra mediului în 2003. 15 ani mai târziu vedem că progrese sunt, deși nu semnificative. În loc să adăugăm 1100 de megawați de energie curată pe zi, am reușit să obținem o medie de doar 151 de megawați.

Acesta este echivalentul a 125.000 de case care se alimentează cu energie regenerabilă în fiecare zi. Nu este chiar rău, dar putem face mai mult de atât.

Motivele pentru reacția noastră lentă la problema schimbărilor climatice sunt multe și variate. Înlocuirea rețelei energetice a întregii planete este costisitoare, ca să nu mai vorbim de provocările politice și tehnice.

Oprirea producției de energie din combustibilii fosili ar fi un pas uriaș pentru mediu. Chiar și așa, o mulțime de oameni și-ar pierde locurile e muncă, multe companii ar intra în faliment și multe zone ar fi neacoperite și fără putere dacă vântul nu va bate sau Soarele  n-ar străluci.

Mai simplu spus, trecerea la energie curată este complicată. Mai ales dacă este făcută din scurt. În plus, oamenii nu acordă multă atenție acestui aspect. Sau nu cât ar trebui. În medie, oamenii sunt reticenți atunci când vine vorba să plătească cu cinci dolari mai mult la facturile lor de uz casnic, chiar dacă încălzirea globală bate la ușă.

Există oarecare speranță: progresul pe care îl facem pentru producerea de căldură electrificată, care reprezintă mai mult de jumătate din producția globală de energie, ar trebui să ne ajute să ajungem cel puțin puțin mai aproape de obiectivele noastre, potrivit lui Caldeira.