27 iul. 2018 | 16:25

Eclipsa istorică de Lună pe care trebuie s-o vezi în seara asta

ACTUALITATE
Eclipsa istorică de Lună pe care trebuie s-o vezi în seara asta
Time

După cum probabil știi, în seara aceasta va avea loc cea mai lungă eclipsă totală de Lună din acest secol. Noi ne numărăm printre norocoșii care o pot admira în întregime, de la început și până la sfârșit – asta, desigur, dacă vremea va ține cu noi.

Eclipsa va fi cea mai lungă a acestui secol, deoarece coincide cu apogeul lunar – adică momentul când Luna se află mai departe de Pământ ca oricând. Luna va fi acoperită de umbra Pământului vreme de o oră și 43 de minute, cu patru minute mai puțin față de maximul de timp pe care îl poate atinge acest fenomen.

Cine poate să vadă eclipsa de Lună

Eclipsa lunară va putea fi vizibilă în diferite faze în Asia, Africa, Europa, America de Sud și Australia. Ea va fi totală doar pentru oamenii aflați în anumite regiuni – din fericire, și România se numără printre acele regiuni. Eclipsa lunară va putea fi vizibilă în diferite faze în Asia, Africa, Europa, America de Sud și Australia.

Ea va fi totală doar pentru oamenii aflați în anumite regiuni – din fericire, și România se numără printre acele regiuni. În România, eclipsa va începe timid, la ora 20:24. Eclipsa totală va începe la ora 21.30 și se va termina la 23.13.

Dacă vrei informații detaliate cu privire la ce vei vedea în seara de 27 spre 28 iulie pe cer, în funcție de locul unde te afli, poți introduce datele locației tale în Lunar Eclipse Explorer de la NASA.

De ce e așa specială această eclipsă de Lună

Eclipse totale de Lună au mai fost, deci de ce se face atât de mare caz pentru aceasta? În principal, motivul este că va dura mai mult decât orice altă eclipsă totală de Lună din acest secol. De obicei, asemenea fenomene durează până la o oră, deci acele 43 de minute în plus sunt cu adevărat impresionante.

Oamenii de pretutindeni – fie că vorbim de specialiști sau nu – sunt nerăbdători să asiste la eveniment. Drept bonus, și Marte va străluci mult mai mult decât de obicei, așa că merită să îți iei o pătură, să te îndrepți spre un deal sau un acoperiș, și să te bucuri de priveliște.

Care-i treaba cu Luna „sângerie”

Luna va căpăta o culoare sângerie în această seară, de unde și pseudonimul de Lună Sângerie. De obicei, orice eclipsă oferă Lunii o nuanță ușor roșiatică, chiar și cele parțiale.

Acest lucru se întâmplă din cauza efectului Rayleigh Sccattering, în care benzile de lumină verde și violet ajung să fie filtrate prin pânza atmosferică, rămânând cele roșii, care au o lungime de undă ceva mai mare.

De ce se speriau oamenii înainte de Luna „sângerie”

Astăzi, majoritatea oamenilor sunt nerăbdători să vadă eclipsa care va colora Luna în nuanțe sângerii (cu excepția câtorva sceptici, care sunt cconvinși că vine apocalipsa). Pe vremuri însă, lucrurile stăteau altfel.

Triburile de băștinași erau în mod special terifiate de fenomen. „Au fost câteva dăți în istorie, unele fictive, altele cică reale, în care oamenii au profitat de predicțiile eclipselor lunare pentru a controla o populație băștinașă”, a explicat Duane Hamacher, astronom cultural la Monash University, din Australia.

Dacă vrei să afli cum i-a păcălit Cristofor Columb pe băștinași cu Luna Sângerie, poți citi întreaga poveste aici.

[readmore]

Ce au oamenii de știință de învățat de la acest fenomen

Cu ajutorul camerelor infraroșu, precum cea de la NASA‘s Lunar Reconnaissance Orbiter, vor putea vedea ce se întâmplă cu suprafața Lunii, când aceasta se răcește rapid. Astfel, ei vor înțelege mai bine proprietățile solului selenar și cum se schimbă acesta în timp.