De ce vor oamenii de știință să arunce sare în atmosferă

De ce vor oamenii de știință să arunce sare în atmosferă

Câțiva cercetători cred că au găsit o modalitate prin care să împiedice schimbările climatice. Soluția ar fi ca în atmosferă să se strângă o cantitate mare de sare.

Cercetătorii au sugerat că sarea ar putea reflecta lumina Soarelui înapoi în spațiul cosmic, ajutând astfel la răcirea Pământului. Cu toate acestea, alți cercetători în domeniul climei nu sunt atât de siguri de constatări. Ideea intră, desigur, în categoria geoingineriei – modificarea directă, la scară largă, a mediului planetar, în scopul contracarării efectelor schimbărilor climatice provocate de om.

„Este o idee interesantă”, spune Michael Mann, profesor de meteorologie la Penn State. „Dar cele mai multe dintre aceste scheme ale geoingineriei, deși potențial atrăgătoare la suprafață, ar putea avea consecințe neintenționate dacă le privești mai detaliat”.

Ideea de a arunca sare în atmosfera Pământului este mai mult un ultim efort, care ar putea fi utilizat pentru a compensa schimbările climatice, în cazul în care oamenii nu reușesc să reducă semnificativ gazele cu efect de seră, ca dioxidul de carbon, care contribuie la creșterea temperaturilor planetei.

Inițiativa propune ca sarea să fie însămânțată în troposfera superioară. Totuși nu este prima propunere de geoinginerie a oamenilor de știință. Alții au considerat că injectarea particulelor mici, cunoscute ca aerosoli, în stratosferă – regiunea de deasupra troposferei – ca o modalitate de a răci planeta.

Cu toate acestea, mulți dintre oamenii de știință au sugerat că acești aerosoli dăunează ozonului – stratul care protejează suprafața Pământului de razele ultraviolete ale Soarelui – și pentru sănătatea umană.

Pentru început, sarea (NaCl) conține clor, care este un element constitutiv al CFC-urilor care distrug ozonul. Asta ar chiar să agraveze condiția acestuia.  În timp ce epuizarea stratului de ozon nu provoacă schimbări climatice, este dăunătoare sănătății umane, deoarece permite trecerea radiației ultraviolete pe Pământ.

Chiar și așa, nu toți sunt de acord. Alți cercetători sunt de părere că dacă sarea va fi eliberată în troposfera superioară, ea nu va bloca căldura eliberată pe Pământ, dar va ajuta planeta să se răcească. Propunerea este încă în stadiul incipient, iar oamenii de  știință mai au de dezbătut.

Citește și:
Sursa: Live Science