25 iul. 2018 | 17:55

Lacul misterios de pe Marte e cea mai mare descoperire de până acum

ACTUALITATE
Lacul misterios de pe Marte e cea mai mare descoperire de până acum

Oamenii de știință încă speră că vor găsi forme de viață pe Marte, iar o nouă descoperire menține în cărți această idee.

Conform celor mai noi descoperiri ale unui grup de oameni de știință, Marte ar avea un acvifer subteran imens, plin cu apă în stare lichidă. Deși lacul subteran nu a fost observat direct, există dovezi circumstanțiale cu privire la existența sa.

Mars Express Orbiter, care orbitează Planeta Roșie încă din 2003, e cel care a detectat posibilul rezervor de apă. În timp ce scana calota glaciară de la polul Sud, instrumentul MARSIS a detectat o zonă cu lățimea de aproximativ 20 de kilometri, aflată la cam 1,5 kilometri în subteran. Structura are o semnătură radar similară cu cea a apei subterane de pe Pământ. Asta i-a convins pe oamenii de știință că există un lac în această regiune.

”Nu mai am alte idei pentru a explica această apariție în afară de existența apei”, spune Roberto Orosei, cercetător la national Institute for Astrophysics, din Italia.

La suprafață, chiar dacă apa lichidă ar exista, așa cum intuiește NASA după o descoperire din 2015, organismele nu ar putea supraviețui din cauza condițiilor vitrege. Cu toate acestea, în subteran, situația este cu totul alta, nu există schimbări cauzate de anotimpuri, iar viața ar putea exista.

Cel mai probabil, apa conține o mulțime de săruri, iar calota glaciară de deasupra bazinului exercită suficientă presiune încât să mențină apa în stare lichidă. Astfel, conform lui Orosei, această regiune este, momentan, singura în care un organism terestru ar putea supraviețui.

Răspunsuri ceva mai detaliate am putea primi datorită unei noi misiuni NASA, InSight, creată pentru a afla mai multe detalii despre interiorul lui Marte.