„Luna sângerie” va aduce cea mai lungă eclipsă totală a secolului 21

„Luna sângerie” va aduce cea mai lungă eclipsă totală a secolului 21

Luna aceasta, în noaptea de 27 spre 28, va avea loc cea mai lungă eclipsă totală de Lună a acestui secol – un fenomen pe care unii îl văd ca pe o acopalipsă iminentă, în timp ce alții îl văd ca pe o ocazie bună să facă poze.

Eclipsa va fi cea mai lungă a acestui secol, deoarece coincide cu apogeul lunar – adică momentul când Luna se află mai departe de Pământ ca oricând. Eclipsa va dura astfel o oră și 43 de minute, cu patru minute mai puțin față de maximul de timp pe care îl poate atinge acest fenomen.

Luna va căpăta o culoare sângerie, în loc să dispară, așa cum se întâmplă de obicei. Acest lucru se va întâmpla din cauza efectului Rayleigh Sccattering, în care benzile de lumină verde și violet ajung să fie filtrate prin pânza atmosferică, rămânând cele roșii, care au o lungime de undă ceva mai mare. Cel mai bine se va vedea din sud-estul Europei, unde ne aflăm și noi. Aici, Luna va apărea mai sus pe cer, pe când în America nu va fi vizibilă deloc.

eclipsa lunara
Foto via EarthSky

În aceeași noapte, Marte va apărea mai luminos decât în mod normal, deoarece va ajunge în punctul cel mai apropiat de Pământ din ultimii 15 ani. „Asta este grozav”, a zis Robert Massey, de la Royal Astronomiccal Society. „Este o oportunitate foarte bună și rară să vedem eclipsa de Lună lângă Marte pe cerul nopții. Vom avea două obiecte luminoase atât de interesante pentru public… este o ocazie bună pentru fotografi”.

Totuși, nu toată lumea este entuziasmată cu privire la eclipsa totală de Lună. Un pastor din SUA, Paul Bigley, este de părere că va urma apocalipsa. De ce? Pentru că aceasta va putea fi văzută și din Ierusalim.

Întregul eveniment se va lungi pe parcursul a patru ore, iar în România, eclipsa va atinge punctul maxim la ora 23.22.

Citește și:
Sursa: Independent