Cum arată Dumnezeu? Această cercetare îți arată ce cred oamenii

de: Daniel Ștefan
18 06. 2018

Chipul lui Dumnezeu a fost dintotdeauna un subiect de interes pentru creștini. Nimeni nu știe cum arată Dumnezeu pentru că nimeni nu l-a văzut, dar acum, oamenii de știință au schițat chipul lui Dumnezeu, în funcție de reprezentările oamenilor.

O echipă de psihologi de la Universitatea din Carolina de Nord (Statele Unite ale Americii) cred că au descoperit răspunsul la o întrebare ce stresează de vreo două mii de ani lumea creștină sau, cel puțin, pe anumiți creștini care vor întâi să vadă, înainte să creadă. Psihologii cred că și-au dat seama de felul în care arată Dumnezeu, iar răspunsul nu a fost niciodată complicat: arată în funcție de modul în care și-l imaginează oamenii.

Încă din vremurile când creștinismul a început să prindă rădăcini în conștiința oamenilor, cu precădere la sfârșitul Antichității și trecerea spre Epoca Medievală, Dumnezeu a fost mereu reprezentat în icoane ca un bărbat bătrân, dar viguros, ferm, cu atitudine gravă și care impune obediență. Toții marii pictori ai istoriei, de la Michelangelo la Monty Python, l-au reprezentat astfel pe Atotputernicul.

Totuși, nimeni n-a fost și nu este nici acum convins că Dumnezeu ar arăta într-adevăr astfel, însă fiecare dintre noi a încercat măcar o dată să-și creeze în minte o imagine a Sa.

Psihologii despre care vorbim au luat ca eșantion 511 americani: 330 de bărbați, 181 de femei, dintre care 26% din ei sunt persoane de culoare și 74% caucazieni. Un grup destul de pestriț, așadar. Li s-au arătat mai multe imagini iar ei au trebuit să o aleagă pe cea care era cea mai apropiată de viziunea lor. Cei mai mulți dintre participanții la studiu au ales o versiune mult mai tânără și mai prietenoasă a lui Dumnezeu, decât cea pe care o vedem cu toții în icoane.

Astfel, felul în care acești oameni își imaginează chipul lui Dumnezeu nu coresunde aproape deloc cu chipul descris în Sfânta Scriptură. „Chipul Dumnezeului american arată mult mai indulgent și mai abordabil ca persoană decât Dumnezeul de pa Capela Sixtină, ceea ce reflectă diferențele culturale dintre secolul al XVI-lea și cele din prezent”, spun cercetătorii.

„Oamenii tind să creadă într-un Dumnezeu care seamănă cu ei, iar cei mai mulți dintre cei care au participat la studiu au fost bărbați albi”. Ceea ce i-a surprins pe psihologi e că și femeile cred că Dumnezeu este bărbat și chiar și persoanele de culoare consideră că Atotputernicul este un bărbat alb cu ochi sclipitori.

Reprezentările individuale despre Dumnezeu încep să difere de felul în care-l vedeau în trecut oamenii, dar nu este o diferență chiar atât de mare când vine vorba de modul în care-l reprezentăm. Biserica încă are o influență pregnantă asupra imaginarului creștinilor.

Oamenii și-l imaginează astfel pe Dumnezeu pentru că bărbații albi încă domină clasa preoților. Acest lucru se întipărește în imaginarul colectiv și, oricât ai fi de nonconformist și susținător al drepturilor minorităților, acestea din urmă tot așa și-l vor reprezenta, pentru că asta e ceea ce văd zi de zi.

Și politica influențează modul în care ni-l reprezentăm pe Dumnezeu. În America, conservatorii tind să-l vadă pe Dumnezeu un bărbat alb ferm, puternic, în timp ce liberalii văd un Dumnezeu mai tânăr și mai iubitor.

Concluzia psihologilor e că nu ni-l reprezentăm pe Dumnezeu nici măcar așa cum este descris în Biblie, ci așa cum ne-am dori noi să arate și în funcție de factorii externi care ne influențează în mod inconștient.