Descoperirea care explică misterele civilizației mayașe
Civilizația Maya, împreună cu secretele și cultura ei, a fost mereu un punct de interes pentru cercetători. Căutările au făcut și să dea lovitura cu o descoperire importantă.
Noua descoperire făcută în Guatemala ar putea fi cea mai importantă în ceea ce privește civilizația și cultura Maya. Cercetătorii au identificat ruinele a peste 60.000 de case, palate, drumuri și alte obiecte create de om, care au fost ascunse timp de secole sub jungla din Nordul Guatemalei.
Cu o tehnologie revoluționară, cunoscută sub numele de LiDAR, cercetătorii au fotografiat peisajul și au putut vedea dincolo de copaci. Tehnica le-a dezvăluit ruinele unei civilizații pre-columbiene care era mult mai complexă și interconectată decât presupunea majoritatea.
„Imaginile LiDAR clarifică teoria că întreaga regiune a fost un sistem de așezare a cărui dimensiune și densitate a populației a fost subestimată”, a declarat Thomas Garrison, arheolog al Colegiului Ithaca și cercetătorul National Geographic Explorer, specializat în utilizarea tehnologiei digitale pentru cercetarea arheologică.
Proiectul a inclus mai mult de 800 de kilometri pătrați din Rezervația Biosferei Maya, din regiunea Petén din Guatemala. Totodată, și tehnologia revoluționară cu care au fost surprinse imaginile a avut parte de un record, setul fotografiilor din Guatemala fiind cel mai mare set obținut vreodată pentru cercetarea arheologică. LiDAR revoluționează arheologia așa cum telescopul spațial Hubble a revoluționat astronomia.
Rezultatele sugerează că America Centrală a susținut o civilizație avansată care, în urmă cu aproximativ 1.200 de ani în urmă, era comparabilă cu culturile sofisticate, ca Grecia antică sau China, decât cu orașele împrăștiate și slab populate, așa cum sugerau dovezile descoperite în cercetarea terestră.
[readmore]
La o primă vedere, civilizația Maya a acoperit o zonă de aproximativ două ori mai mare decât cea a Angliei medievale și era mult mai dens populată. Toate orașele mayașe au fost conectate prin drumuri suficient de largi, iar asta înseamnă că civilizația antică se ocupa cu comerț și alte forme de interacțiune regională.
Aceste autostrăzi au fost ridicate ca să permită trecerea ușoară chiar și în timpul sezoanelor ploioase. Într-o parte a lumii în care precipitațiile sunt prea multe sau prea puține, fluxul de apă a fost meticulos planificat și controlat prin canale, diguri și rezervoare.
După cum spun cercetătorii, urmează zeci de ani de interpretări și descoperiri pe baza setului de imagini. Munca grea abia acum începe, însă faptul că s-a descoperit întreaga cultură a acestei civilizații antice nu poate decât să bucure și să arate că munca cercetătorilor nu a fost în zadar.